Ktorá krajina vedie v Európe z hľadiska počtu bytov postavených v posledných rokoch

NETKY.SK • 20 Júl 2020, 11:48 • 2 min
Ktorá krajina vedie v Európe z hľadiska počtu bytov postavených v posledných rokoch

MOSKVA - Štúdiu pripravili odborníci RIA Ratingu podľa Rosstata, Eurostatu a výborov pre zber štatistických údajov vo vybraných európskych krajinách. Hlavným ukazovateľom objemu výstavby je odhad počtu bytov postavených za posledné tri roky v prepočte na obyvateľa.

slovakia

left justify in out

Podľa štúdie RIA Novosti Rusko vedie spomedzi 29 európskych krajín v počte bytov postavených za posledné tri roky.

 

V Rusku sa stavia najviac 

Za posledné tri roky v Ruskej federácii bolo postavených viac ako 3,3 milióna nových bytov. V prepočte na 10 tisíc ľudí, vychádza 227 bytov. Toto je najväčší ukazovateľ spomedzi analyzovaných 29 európskych krajín. Na druhom mieste sa umiestnilo Rakúsko s 207 bytmi na 10 tisíc obyvateľov.

 

img

 

Kazachstan zaostáva len mierne 

Na treťom rebríčku je Kazachstan, kde sektor stavebníctva v mnohých aspektoch vykazuje podobnú dynamiku ako ruský. V tejto krajine je objem výstavby nových individuálnych bytových priestorov na úrovni 181 bytov pre 10 tisíc ľudí , čo je asi o 20% menej ako v Rusku.

 

img

 

Medzi päť najlepších podľa stavebných objemov výstavby patria aj dve severné krajiny s pomerne silnými ekonomikami: Fínsko a Írsko. Zatvárajúce prvú päťku najlepších Írsko, ktoré postavilo za posledné tri roky 173 bytov pre 10 tisíc ľudí.

 

Chvost rebríčka 

Na poslednej pozícii v rebríčku je Taliansko, kde podľa odborníkov bolo za posledné tri roky postavených iba 26 bytov na 10 tisíc ľudí, čo je 8,5-krát menej ako v Rusku. Predposlednú líniu obsadilo Grécko, ktoré prežíva ťažké desaťročie. Táto krajina je len symbolicky pred Talianskom – 27 bytov na 10 tisíc obyvateľov. Taktiež Portugalsko vykázalo výsledok blízko hlavných outsiderov – 34 bytov pre 10 tisíc ľudí.

 

img

 

Tri krajiny na posledných miestach rebríčka sú štáty postihnuté dlhovou krízou v roku 2010. Španielsko sa umiestnilo na šiestom mieste na konci a počet bytovej výstavby je približne na úrovni Slovinska a Lotyšska. Veľký počet krajín priamo susediacich s Ruskom vykázal veľmi podobné výsledky.

 

Ukrajina už zaostáva takmer o dvojnásobok 

Poľsko, Bielorusko, Estónsko, Litva a Ukrajina sa usadili v rebríčku na 8. až 12. mieste. A zatiaľ čo Poľsko s výsledkom 159 bytov na 10 tisíc ľudí je asi o 30% za Ruskom, potom čo Ukrajina, ktorá túto skupinu uzatvára, je takmer dvakrát pozadu za ruským výsledkom.

 

Zdroj: https://realty.ria.ru/20200720/1574569128.html

      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies