Kto vlastní najviac slovenských firiem so zahraničným kapitálom?

NETKY.SK • 22 August 2017, 13:15 • 2 min
Kto vlastní najviac slovenských firiem so zahraničným kapitálom?

BRATISLAVA - Česi, Maďari a Rakúšania patria medzi najčastejších zahraničných vlastníkov slovenských firiem. Najviac slovenských firiem so zahraničným kapitálom ovládajú Česi, ktorí vlastnia 9 857 spoločností. Prvú päťku najčastejších zahraničných vlastníkov dopĺňajú Nemci a Taliani. Informovala o tom poradenská spoločnosť Bisnode.

slovakia

left justify in out

Top vlastníkom našich firiem už dlhodobo zostávajú podnikatelia z Českej republiky. „Jedným z dôvodov je fakt, že najviac podnikov vzniklo ešte v čase spoločného štátu. Plusom zostáva aj takmer nulová komunikačná jazyková bariéra. Česi sú stále najčastejšími vlastníkmi, ročne na Slovensku vznikajú stovky nových českých firiem,“ zhodnotila stav analytička Bisnode Petra Štěpánová. Rovnaká situácia je s dvojkou v rebríčku top zahraničných vlastníkov našich firiem - Maďarskom. Aj tu pribúda počet firiem rádovo v desiatkach firiem za rok. „Výhodou je teritoriálna blízkosť Maďarska, ako aj nízka korporátna daň rovnajúca sa takmer daňovému raju. Nevýhodou je tvrdší ‚politický režim‘,“ dodala Štěpánová. Maďari aktuálne u nás vlastnia 9 832 spoločností.

Top trojkou medzi vlastníkmi sú Rakúšania. Ich počet na Slovensku je však neporovnateľne nižší ako v prípade Čechov či Maďarov. Rakúšania majú na Slovensku aktuálne podiel v 3 830 spoločnostiach, čo je medziročne len o 27 viac. V prípade nemeckých vlastníkov počet firiem poklesol. „V súčasnosti u nás Nemci vlastnia 2 359 podnikov, vlani to bolo o štyri firmy viac,“ uzatvorila Štěpánová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies