Kto v skutočnosti strieľal do ľudí na Majdane? Ukrajinské ministerstvo vnútra bránilo vyšetrovaniu

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 15:26 • 2 min
Kto v skutočnosti strieľal do ľudí na Majdane? Ukrajinské ministerstvo vnútra bránilo vyšetrovaniu

KYJEV - Medzinárodná poradná skupina (MSG) pri Rade Európy (RE), ktorá sa zaoberala analýzou minuloročných dramatických udalostí na kyjevskom Námestí nezávislosti, dnes konštatovala, že "otázka účasti tzv. tretej sily na streľbe do aktivistov a príslušníkov polície na Majdane je stále otvorená".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Predseda MSG Nicolas Bratza dnes podľa agentúry Ukrinform uviedol, že aj keď existuje viacero svedectiev potvrdzujúcich hypotézu o tretej sile, podľa ukrajinských vyšetrovateľov neexistuje dostatok dôkazov, že smrť či zranenia ľudí spôsobili snajperi alebo tzv. tretia sila.

 

Upozornil však, že verziu o tretej sile nemožno zatiaľ úplne zavrhnúť.

 

 

Bratza spresnil, že MSG nerobila vlastné vyšetrovanie dramatických udalostí, ktoré sa na kyjevskom Majdane odohrali vlani 20. februára, ale len monitorovala prácu ukrajinských orgánov, ktorú Bratza súčasne podrobil ostrej kritike, informovala agentúra TASS. Podľa neho vyšetrovanie nespĺňalo štandardy Európskej konvencie pre ľudské práva.

 

Podľa Bratzu ukrajinská generálna prokuratúra, ministerstvo vnútra a tajná služba nekoordinovali svoje postupy a ich práca bola málo efektívna. Bratza dokonca uviedol, že MSG má "vážny dôvod domnievať sa, že ministerstvo vnútra bránilo vyšetrovaniu" udalostí na Majdane.

 

 

Bratza podľa agentúr TASS a UNIAN povedal, že "súdiac podľa materiálov z vyšetrovania zodpovednosť za väčšinu prípadov smrti zastrelením môžu niesť príslušníci oddielov Berkut".

 

Agentúra TASS dnes citovala zo správy MSG, v ktorej sa píše, že "podľa vyšetrovacích spisov zodpovednosť za väčšinu vrážd spáchaných 20. februára 2014 môžu niesť príslušníci oddielu osobitného určenia Berkut".

"Analýza stoviek hodín videozáznamov a materiálov z internetu umožnila vytypovať 21-24 príslušníkov Berkutu, ktorí strieľali do účastníkov protestu na Institutskej ulici" v Kyjeve, píše sa v správe. Z týchto záznamov je možné zistiť aj miesto, odkiaľ snajperi strieľali, vyhlásil Bratza podľa agentúry UNIAN.

 

Na tejto ulici, ako aj na Námestí nezávislosti, známom ako Majdan, bolo vlani vo februári zo snajperských pušiek zastrelených najmenej sto ľudí.

 

Agentúra UNIAN dnes z Bratzovej tlačovej konferencie citovala, že príslušníci Berkutu do demonštrantov strieľali na pokyn "pána Sadovnika". Väčšina obetí dostala zásah z kalašnikova AKS-47, pričom "tieto zbrane sa po zásahu nevrátili do zbrojnice, ale zmizli".

 

Podľa TASS je doteraz nejasné, aký bol cieľ nasadenia snajperov a kto naň vydal rozkaz. Nie je známe ani to, odkiaľ strieľali. Vtedajšie vedenie ministerstva vnútra odmieta tvrdenia, že príslušníci Berkutu strieľali po ľuďoch na Majdane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies