Kto v skutočnosti otrávil Skripaľa? Novičok majú od roku 1990 aj Nemci

NETKY.SK • 18 Máj 2018, 17:17 • 2 min
Kto v skutočnosti otrávil Skripaľa? Novičok majú od roku 1990 aj Nemci

BERLÍN/MOSKVA – Sergej Skripaľ a jeho dcéra Júlia, ktorí bojovali o život po údajnom útoku nervovoparalytickou bojovou látkou Novičok, sú už zdraví a prepustení z nemocnice. Stále sa však nevyšetrilo, kto útok spáchal a nejasných je viacero detailov. Západ za vinníka označuje Rusko ale recept na Novičok majú v rukách aj Nemci, a to už takmer 30 rokov.

slovakia

left justify in out

Bývalý nemecký agent Rainer Rupp sa odvoláva na správu z nemeckých dokumentov, kde sa píše, že nemecká špionážna agentúra BND v roku 1990 získala vzorku Novičoku od ruského vedca. Informovala o tom Russia Today (RT).

 

Svedkovia sú pripravení prehovoriť o práci Nemcov ako aj tom, že vláda sa v minulosti "pokúsila získať chemické zbrane" pre armádu, povedal pre RT Rainer Rupp.

 

"Niekoľko svedkov z výskumného tímu, ktorí sa podieľali na príprave chemických zbraní na žiadosť vtedajšej vlády pre potreby ozbrojených síl Bundeswehr, je pripravených prehovoriť,“ povedal Rupp.

 

"Ingrediencie pre výrobu tejto hroznej veci je možné zakúpiť takmer kdekoľvek. Ak máte recept, potrebujete už len vysoko bezpečné laboratórium, takže v podstate sa to môže vyrábať kdekoľvek," dodal.

 

Vláda Spojeného kráľovstva tvrdí, že iba Rusko mohlo mať Novičok. Podrobnosti z nemeckej správy môžu teraz pomôcť vysvetliť, na základe čoho britské úrady dokázali určiť, že nervovoparalytická látka použitá proti Škripaľovi bola naozaj ruský Novičok. Vzorka bola analyzovaná vo Švédsku a výsledok bol doručený nemeckej vláde a armáde.

 

Reuters tieto informácie získala zo správy, ktorú spoločne uverejnili nemecké noviny Sueddeutsche Zeitung, týždenník Die Zeit a odvysielali NDR a WDR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona