Kto v skutočnosti háji záujmy OSN? Z niektorých mierotvorcov sa stávajú sexuálni predátori

NETKY.SK • 16 August 2017, 15:39 • 2 min
Kto v skutočnosti háji záujmy OSN? Z niektorých mierotvorcov sa stávajú sexuálni predátori

WASHINGTON – Obvinení zo sexuálnej agresie vojakov OSN, ktorých úlohou je zabezpečovanie či vytváranie mieru v rôznych kútoch sveta, sa za posledné obdobie rapídne zvýšilo a je skutočne alarmujúce. Podľa vyšetrovania Associated Press, OSN prijalo medzi rokom 2004 až 2016 vyše 2-tisíc obvinení zo sexuálneho zneužívania žien vojakmi mierových síl, pričom ich úlohou je chrániť životy nevinných civilistov. Asociácia ďalej upozorňuje na to, že vojaci, ktorí boli obvinení z obzvlášť závažných trestných činov vyviazli bez trestu.

slovakia

left justify in out

Niektorí odborníci zastávajú názor, že udržiavanie mieru je nejednoznačný pojem a vojakov núti k určitému modelu správania sa. Ich prácou je premýšľať nad taktikou ako potlačiť nepriateľa, najčastejšie však násilnou a agresívnou formou, ktorú musia skĺbiť s vojenskou disciplínou.  Marsha Henryová, docentka na londýnskej univerzite uvádza, že vojna so sebou prináša určité atribúty, ktoré silno ovplyvňujú správanie sa žien a mužov.

 

Zastáva taktiež názor, že na sexuálne násilie treba brať rovnaký meter a nerozlišovať medzi vykonávateľmi násilného sexuálneho aktu na ženách. Ďalší názor odborníka, ktorý sa prikláňa na stranu docentky je, že by sme mali upustiť od čierno-bieleho videnia, kedy rozlišujeme medzi tými kto stojí za sexuálnymi zneužívaniami. Či je to zlý bojovník z Talibanu alebo vojak OSN, mali by byť všetci rovnako potrestaní a to bez rozdielu ich postavenie.

 

Sexuálne násilie páchané na ženách, ktoré majú byť v skutočnosti zachránené, je určitý prejav rasizmu a nadradenosti voči miestnej komunite. Ukážkovým príkladom sú násilnosti páchané mierotvorcami prevažne v afrických štátoch ako Libérii, v Demokratickej republike Kongo či na Haiti. Tento fakt úzko súvisí s ich koloniálnou minulosťou, kedy sa nad rámec prejavujú prvky rasizmu, nadradenosti pohlavia či triedy z tohto obdobia. OSN sa voči obvineniam z neriešenia týchto závažných obvinení bráni tým, že jednotlivým členským štátom nariadila, aby poslali zoznamy previnilcov, ktorí sa dopustili násilností na ženách počas ich misií. OSN ďalej prisľúbilo, že v prípade preukázania viny, budú potrestaní všetci vojaci z radov mierových síl.

 

Kľúčovým riešením by bolo, keby v mierových silách OSN pôsobilo viac žien, ktoré by vykonávali akýsi dozor nad svojimi kolegami a ich nekalými úmyslami, čo by prinieslo iba pozitívny vplyv na budovanie mieru v krajinách, ako aj pri ochrane práv žien. OSN už dlhší čas avizuje, že v misiách chýbajú ženy, ktoré by sa hodili práve v špecifických misiách ako napríklad pri zachraňovaní žien a detí.

 

Mierové jednotky sa špecializujú na zabezpečenie a vytváranie mieru. Najčastejšie cestujú do miest, kde nikto iný ísť nechce, kde zúri vojna s mandátom na ochranu civilistov. Sú špeciálne vycvičení na boj a žiaľ aj na zabíjanie nepriateľov.

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies