Kto sa vopred patrične nezaregistroval, nebude môcť hlasovať o brexite

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 15:59 • 2 min
Kto sa vopred patrične nezaregistroval, nebude môcť hlasovať o brexite

LONDÝN - V referende o tom, či Británia má zostať v Európskej únii alebo z nej odísť, sú oprávnení hlasovať občania Británie alebo Írska, ktorí žijú v Spojenom kráľovstve, a tiež občania Commonwealthu žijúci legálne v Británii, ktorí majú najmenej 18 rokov a zaregistrovali sa na referendum.

slovakia

left justify in out

Celkove tak teoreticky môže v referende vypísanom na 23. júna hlasovať až milión ľudí, ktorí nemajú britské občianstvo. Naopak, nebudú môcť hlasovať britskí občania, ktorí žijú v zahraničí dlhšie ako 15 rokov, píše webový portál stanice BBC.


Predsedníčka volebnej komisie Jenny Watsonová ale v minulých týždňoch priebežne upozorňovala, že tohto historického hlasovania sa nebude môcť zúčastniť ten, kto nebude zaregistrovaný.
Registrovať sa však nemuseli občania, ktorí sa zaregistrovali už pred vlaňajšími parlamentnými voľbami alebo minulomesačnými komunálnymi voľbami v Anglicku, Škótsku, Walese a Severnom Írsku pod podmienkou, že stále bývajú na rovnakej adrese.


Hlasovať bude možné aj poštou, ak to volič vopred nahlásil a jeho hlas dorazí v deň referenda do 23.00 h SELČ, keď sa zatvoria volebné miestností. Rovnako bude možné hlasovať v zastúpení, ak to volič vopred nahlásil a ak bude mať jeho zástupca plnú moc so všetkými zákonom stanovenými náležitosťami. Hlasovať však nebude možné on-line.


Zaregistrovať sa on-line trvalo podľa BBC síce len päť minút, ak však britský občan žije v zahraničí, musel mať pri tomto úkone poruke kartu zdravotného poistenia alebo číslo pasu. V Severnom Írsku si navyše musel registračný formulár stiahnuť, vyplniť a odovzdať. Otázka, na ktorú budú voliči v referende odpovedať, je stručná: Mala by Británia zostať členom EÚ, alebo z EÚ odísť? Volič má svoje rozhodnutie označiť krížikom vedľa svojho výberu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies