Kto sa nevie správne opaľovať, riskuje choroby z nedostatku vitamínu D3

NETKY.SK • 19 Júl 2017, 17:33 • 2 min
Kto sa nevie správne opaľovať, riskuje choroby z nedostatku vitamínu D3

BRATISLAVA - Nedostatok vitamínu D3 je spájaný s mnohými chorobami. Môže spôsobovať nadmernú únavu, neprimeraný úbytok energie, či podnecovať depresie. Aj keď pobyt na slnku je zdrojom vitamínu D3, pri našom dnešnom životnom štýle nemusí postačovať.

slovakia

left justify in out

Najnovšie výsledky klinických štúdií uverejnených v Journal of the American Osteopathic Association poukazujú na to, že takmer 1 miliarda ľudí na svete je ohrozená chorobami spôsobenými nedostatkom vitamínu D3.  Ide najmä o ľudí, ktorí pracujú v uzavretých priestoroch, ale aj iné rizikové skupiny, ako sú seniori, ľudia s vážnymi ochoreniami, ktorí majú obmedzený pobyt na slnku.

 

„Chránime sa pred slnkom a používame vysoké ochranné filtre. Máme síce nižšie riziko vzniku rakoviny kože, ale riskujeme, že budeme mať nízku hladinu vitamínu D3. Je to extrém a ako všade, aj v tomto prípade platí, že všetko je potrebné robiť s mierou,“ hovorí MUDr. Tatiana Kráľová, internistka a imunologička z ambulancie vnútorného lekárstva, klinickej imunológie a alergológie.

 

Podľa štúdie publikovanej v Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism až 59 % populácie má nedostatok vitamínu D3 a 25 % má jeho hladinu extrémne nízku. Nie nadarmo už naše staré mamy hovorili: „Kam nechodí slnko, tam chodí lekár.“

 

„Vo svojej praxi sa stretávam s faktom, že správna hladina vitamínu D3 je pre naše zdravie veľmi  dôležitá,“ pokračuje MUDr. Tatiana Kráľová. „Pacienti s nízkou hladinou vitamínu D3  majú zníženú imunitu so zvýšenou chorobnosťou,  ako napríklad zápaly horných a dolných dýchacích ciest, kožné ochorenia, autoimunitné ochorenia, prejavy zvýšenej únavy. Hladinu vitamínu D3 by mali mať pod kontrolou najmä ženy, pretože sú viac ohrozené osteoporózou.“

 

„Správne opaľovanie a zdravý pobyt na slnku nám dokáže vylepšiť náladu, podporiť imunitu a vďaka slnku si doplníme hladinu vitamínu D3, ktorý potrebujeme pre zdravé kosti a zuby,“ dopĺňa Dr. Juraj Vozár zo slovenskej farmaceutickej spoločnosti BIOMIN a.s.  „V našom klimatickom pásme, pri našom súčasnom životnom štýle a spôsobe opaľovania, si väčšina ľudí nevytvorí dostatočnú hladinu vitamínu D3 ani v lete a majú ju dlhodobo a celoročne nízku. Ak máte citlivú pokožku, alergiu na slnko, alebo sa z iných dôvodov nemôžete vystavovať slnečným lúčom, mali by ste si nielen v zime, ale aj v lete, dopĺňať vitamín D3 výživovými doplnkami, vďaka ktorým budete mať hladinu vitamínu D3 pod kontrolou a zabezpečíte si tak správne vstrebávanie vápnika.“

 

Úlohou vitamínu D3 je udržiavanie správnej hladiny vápnika a fosforu v krvi, ktorá je nevyhnutná pre vývoj, rast,  obnovu kostí a zubov. Vitamín D3 ovplyvňuje aj ďalších viac ako 200 procesov v organizme a podľa najnovších výskumov má vplyv aj na stav kardiovaskulárneho systému, metabolizmu cukru, ovplyvňuje váhu, môže ovplyvniť prejavy sklerózy multiplex, náladu či kognitívne funkcie. Ďalej ovplyvňuje dôležité imunitné procesy, reguláciu krvného tlaku, rast krvných, svalových a kožných buniek.

 

img

 

10 prejavov nedostatku vitamínu D3:

Zlé vstrebávanie vápnika s následkom osteopénie a osteoporózy
Neprimeraná únava a nedostatok energie
Depresia či časté pocity smútku
Nevysvetliteľné bolesti kĺbov a svalov
Autoimunitné choroby
Kožné choroby
Vysoký krvný tlak a kardiovaskulárne ochorenia
Častá chorobnosť a oslabená imunita
Obezita a problém schudnúť
Erektilná dysfunkcia 

 

img

 

Ako sa správne opaľovať, aby ste mali dostatok vitamínu D3?

1. Opaľujte sa minimálne 2 až 3x týždenne.

2. Opaľujte sa v čase, keď sú slnečné lúče miernejšie. Neodporúča sa od 11,00 do 15,00 hodiny.

3. Používajte ochranné prípravky s vhodným faktorom podľa vášho fototypu, aspoň 20 minút         pred opaľovaním.

 

Pacienti so solárnou alergiou - precitlivenosťou na slnečné žiarenie, by mali pred opaľovaním používať ochranné prípravky s faktorom 30 až 50 SPF a antihistaminiká.

 

Ak chcete mať hladinu vitamínu D3 pod kontrolou, požiadajte pri najbližšej preventívnej lekárskej prehliadke svojho obvodného lekára, aby vám urobil odber krvi. V prípade, ak budete mať nízku hladinu vitamínu D3,  poraďte sa s ním o možnostiach ako dopĺňať tento dôležitý vitamín. Najúčinnejšou alternatívou je pravidelné dopĺňanie vitamínu D3 výživovým doplnkom, pri ktorom je  zaručená potrebná dávka vo farmaceutickej kvalite. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies