Kto má najdochvíľnejšie aerolinky? Najväčšie európske spoločnosti pohoreli na celej čiare

NETKY.SK • 26 Február 2018, 14:31 • 2 min
Kto má najdochvíľnejšie aerolinky? Najväčšie európske spoločnosti pohoreli na celej čiare

Lotyšské aerolínie airBaltic sa umiestnili na prvom mieste v dochvíľnosti, v porovnaní s ostatnými leteckými spoločnosťami. Načas prišli až v 90% naplánovaných letov. Medzi európskymi spoločnosťami ide skôr výnimku ako pravidlo. Rebríček zostavila agentúra pre štatistiky medzinárodných letov OAG.

slovakia

left justify in out

Agentúra OAG vo svojom prieskume analyzovala viac ako 57-miliónov letov. Do konečného prieskumu zaradili za minulý rok tie letecké spoločnosti, ktoré poskytli informácie o minimálne 80% všetkých uskutočnených letov. Z tohto dôvodu do rebríčku nezaradili írskeho nízkonákladového dopravcu Ryanair. OAG označila za dochvíľne lety tie, ktoré nemeškali viac ako 15 minút.

 

Absolútnym víťazom sa stala lotyšská spoločnosť airBaltic, tí do cieľa dorazili včas až v 90% uskutočnených letoch. Na druhom mieste skončila spoločnosť Hong Kong Airlines s 88,83% a na treťom mieste sa umiestnila Hawaiian Airlines zo skóre 87,24%. V rámci Európy je lotyšský úspech skôr výnimkou, hranicu 80% včasných pristátí pokoril okrem airBaltic iba národný letecký dopravca Dánska, Nórska a Švédska Scandinavian Airlines.

 

Národné linky Spojeného kráľovstva British Airways prileteli do cieľa načas v 78,5% prípadoch. Obľúbená Lufthansa, Air France a Turkish Airlines prileteli načas v 76%. „Dochvíľnosť je jedným z faktorov, ktoré určujú kvalitu letov podľa hodnotenia cestujúcich. Pokiaľ mal ich let oneskorenie viac ako tri hodiny, majú právo žiadať o odškodné do výšky 600 eur,“ uviedol Marius Stonkus, riaditeľ spoločnosti Skycop, ktorá sa zaoberá vymáhaním odškodného pre cestujúcich od leteckých spoločností. Ten sa domnieva, že tieto čísla poukazujú na fakt a značnú nedbanlivosť zo strany veľkých leteckých spoločností.

 

Leteckú dopravu v Európe počas minulého roka negatívne ovplyvnilo hneď niekoľko zásadných udalostí. Problém s počítačmi prerušil prevádzku British Airlines, vo Francúzsku štrajkovali leteckí kontrolóri a masovo rušila lety aj spoločnosť Ryanair. Skycop uviedol, že len 5% cestujúcich uspeje so žiadosťou o odškodné. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies