Poznáme ho ako tvrdého politika, kým v skutočnosti je turecký prezident Erdogan?

NETKY.SK • 27 Apríl 2017, 14:41 • 2 min
Poznáme ho ako tvrdého politika, kým v skutočnosti je turecký prezident Erdogan?

ANKARA – Meno tureckého prezidenta Erdogana je v poslednej dobe v médiách veľmi pretriasané. Mnohí svetovi lídri sa stavali kriticky proti referendu, ktoré malo posilniť právomoci prezidenta. Jeho ľud ho podporil a prejavil mu svoju tým svoju dôveru.

slovakia

left justify in out

Dôveru Turkov si získal svojimi ustálenými názormi, potlačením pokusu o vojenský puč či boj proti radikálom, ktorí sa snažia oslabiť vnútornú stabilitu krajiny a zvrhnúť vládny režim. Erdoganovým cieľom pred referendom bolo získať členstvo v Európskej únii, táto otázka naďalej ostáva otvorená na základe momentálne veľmi vyostrených vzťahov s EÚ. 

 

Hlavným dôvodom prečo Turci hlasovali „ZA“ je, že mnohí z nich veria vo väčšiu nezávislosť Turecka na Západe, ktorý mu aj tak nepraje úspech. Rétorika medzi Tureckom a EÚ sa však už počas predvolebnej kampane začala vyostrovať, kedy niektoré krajiny ako Nemecko, Holandsko a Švédsko zrušili turecké predvolebné kampane na svojom území.

 

Pre množstvo rôznych názorov sme zostavili stručný profil jeho politickej kariéry:

 

Od roku 2014 je Erdogan 12. prezidentom Turecka, kedy vyhral voľby a dostal sa do úradu. V rokoch 2003 – 2014 zastával funkciu premiéra krajiny a v rokoch 1994 – 1998, kedy vstúpil do politiky a pôsobil vo funkcii starostu Istanbulu. Erdogan sám seba považuje za konzervatívneho demokrata, ktorý vedie svoju politiku k ekonomickému liberalizmu a sociálnemu konzervativizmu.

 

V roku 2011 založil Stranu spravodlivosti a rozvoja, ktorú doviedol k trom víťazstvám v rokoch 2002, 2007, 2011. V roku 2014 bol nútený zo strany vystúpiť, aby mohol kandidovať v prezidentských voľbách. Erdogan je zásadne proti vzniku kurdského štátu, ktorý by zabral juhovýchod krajiny a severnú Sýriu. Prezident vystupuje ako odporca holokaustu, antisemitizmu a islamofóbie, považuje to za zločiny proti ľudskosti.

 

Prezident Erdogan oznámil, že jeho plány do roku 2023 je hospodárska a ekonomická prosperita štátu, zníženie nezamestnanosti, a rast HDP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies