Kto je vinný za líbyjskú emigrantskú trasu? Takto opísal situáciu pred vojnou Kaddáfí

NETKY.SK • 3 August 2017, 11:52 • 2 min
Kto je vinný za líbyjskú emigrantskú trasu? Takto opísal situáciu pred vojnou Kaddáfí

Vlani a predvlani sa migranti do Európy dostávali po Gréckej trase z Turecka, kým nemecká kancelárka Angela Merkelová neurobila s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom pár miliardovú dohodu, že ich z Turecka nepustí. Otvoril sa ale koridor cez Líbyu. Ak by žil Kaddáfí, tento stav by vôbec nenastal.

slovakia

left justify in out

Worldpress Vlkovobloguje informoval o tom, že Británia a Francúzsko sa po boku USA podieľali na smrti Kaddáfího zo zištných a mocenských dôvodov.

 

img


Fenomén migrantov z hladujúcej Afriky jestvoval vždy, len Kaddáfí plnil dohodnú úlohu - nevpustiť ich do Európy. Jeho smrťou a zrútením Líbye sa hrádza otvorila. Potom ako najmä USA, Francúzi a Briti zdevastovali fungujúce krajiny, kážu o solidarite a karhajú východ z neriešenia ich problému. Ak by sa kvóty mali určovať podľa „zásluh“, delili by sa medzi pár západných krajín.


Worldpress Vlkovobloguje poskytol preklad rozhovoru Tonyho Blaira a Mummara Kaddáfího. Kaddáfí mu vysvetlil situáciu v krajine. Hovoril o tom, že odrazu vznikli bunky Al-Kaída, ktoré začali útočil na políciu a kradnúť zbrane. Okrem toho trápili aj civilistov, avšak inak vládol v krajine pomerne poriadok.

 

img

 

Líbya mala vodcu, zákon a jasný problém, ktorý sa snažila odstrániť. Kaddáfí celý čas zdôrazňoval, že žiadne krviprelievanie sa v krajine nekoná, a že novinári a politici majú dvere otvorené. Al-Kaídu označil za „deti“, ktoré nemajú žiadnu víziu, len škodia a nepoužívajú arabské slová, ale islamské.

 

Kaddáfí Blairovi tiež vysvetlil, že Líbyjčania nechcú opustiť svoje domovy. Al-Káida sem tam útočila, ale nebola tam vojna, nikto ľudí nebombardoval a nikto nemusel utekať. Okrem toho bola Líbya v tom čase ekonomicky prosperujúcou krajinou, ktorá mala s Európu významné obchodné zmluvy, najmä s Talianskom, ktoré tam malo svoju kolóniu.

 

Blair Kaddáfímu naznačil, že by sa mal čím skôr niekam ukryť, pretože očakáva „veľký problém“ a hovoril o tom, že násilie v Líbyi treba zastaviť, napriek tomu, že sa tam nebol osobne pozrieť.

 

img

 

Neskôr sa situácia trochu zmenila. Už nebol problém len „násilie“ v krajine ale aj samotný Kaddáfí a jeho „hrozná“ politika - pre lepší obraz: v tom čase dostával každý mladomanželský pár vlastný byť od štátu zadarmo. Takže týranie ľudu asi nie je správny pojem.  

 

Kaddáfí v marci 2011 v interview pre Il Giornale upozornil, že kritika jeho vlády zo strany Európy - ktorá vyvrcholila požiadavkou lídrov EÚ, aby sa vzdal moci - ohrozuje vzájomné vzťahy.


"Bol som naozaj šokovaný postojom európskych priateľov," povedal Kaddáfí. "Poškodzujú a ohrozujú sériu dôležitých zmlúv o bezpečnosti a ekonomickej spolupráci, ktoré sme uzavreli," dodal.

 

img

Keď v Líbyi vypukli ostré boje medzi vládnou armádou a povstalcami, lídri EÚ na Tripolis uvalili svoje obľúbené ekonomické sankcie.

 

Kaddáfí v interview pre Il Giornale  tiež zopakoval, že jeho vláda predstavuje obranný val proti islamskému extrémizmu, ktorý sa teraz môže "odtrhnúť z reťaze" a eskalovať ďalšie vážne nepokoje v regióne.

 

"Ak namiesto stabilnej vlády, ktorá garantuje bezpečnosť, prevezmú kontrolu takéto bandy napojené na bin Ládina, Afričania sa masovo začnú presúvať k Európe a Stredozemné more sa stane morom chaosu," vyhlásil Kaddáfí.

 

"Ak západné sily napadnú Líbyu, spojíme sa s al-Káidou a vyhlásime svätú vojnu," varoval vtedajší líbyjský vodca.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies