Kto je Juliett Novak a aký bol jej recept na úspech v Amerike?

NETKY.SK • 12 December 2017, 19:20 • 2 min
Kto je Juliett Novak a aký bol jej recept na úspech v Amerike?

BRATISLAVA - Je šťastím, pokiaľ už v mladom veku viete, čo od života chcete a postupnými krôčikmi k splneniu snov i smerujete. Veď vydretý úspech zaiste poteší oveľa viac. Svoje o tom vie aj hudobníčka Juliett Novak.

slovakia

left justify in out

Hoci sa Slovensko veľkosťou radí medzi menšie krajiny, nedostatkom talentovaných ľudí rozhodne netrpíme. Jednou z nadaných umelkýň, ktorá nám šíri dobré meno aj v zahraničí, je hudobníčka Júlia Novak Bartková, známa pod umeleckým menom Juliett Novak.

 

Juliett Novak nepatrí k umelcom, ktorí sa rozhodli cielene odísť do zahraničia s úmyslom naštartovať tu kariéru. Do Ameriky sa presťahovala spolu s manželom, ktorý dostal príležitosť študovať právo na prestížnej Harvardskej univerzite. Rozhodnutie zanechať na Slovensku všetky väzby síce nebolo jednoduché, ale snaha naučiť sa cudzí jazyk a žiť v inom kultúrnom prostredí napokon zvíťazili.

 

Dnes Juliett priznáva, že život v cudzine ju zocelil a po umeleckej stránke jej pomohol dozrieť: „Stal sa zo mňa iný človek. V minulosti som bola viac konzervatívna, či už v obliekaní alebo vo vyjadrovaní sa, taktiež oveľa hanblivejšia a utiahnutejšia. Potrebovala som zažiť komplexný prerod osobnosti a zmeniť Júliu Bartkovú na Juliett Novak.“ A to sa aj podarilo. Juliett si sama píše hudbu, texty, aranžuje a produkuje skladby, režíruje tiež vlastné videá.  Ako totiž tvrdí: ,,Základom je počúvať a nasledovať svoju tvorivosť, dôverovať jej a nebáť sa experimentovať.''

 

Juliett miluje hudbu od útleho veku a všetky jej doterajšie životné kroky smerovali k tomu, aby sa jedného dňa stala uznávanou umelkyňou. Spočiatku sa venovala najmä klasickej hudbe, hre na klavír a opernému spevu, neskôr rozšírila hudobné aktivity na oblasť muzikálov, jazzu a popu.

 

Ako sa dá s takou ľahkosťou pohybovať medzi celkom odlišnými štýlmi? „Bez zmeny osobnosti by som toho nebola schopná. V klasickej hudbe sa musíte držať pravidiel, princípov, mať zdržanlivosť a disciplínu. V pop žánroch je to presný opak. Dôležitá je bezprostrednosť, sebavedomie, tvorivosť, improvizácia, zábava a nadhľad,“ vysvetľuje základný rozdiel medzi jednotlivými žánrami. Jej samej pomohlo aj to, že v zahraničí bola už od začiatku pôsobenia ovplyvnená rôznymi mentalitami a kultúrami.

 

Juliett absolvovala štúdium na Konzervatóriu v Banskej Bystrici  a VŠMU v Bratislave, neskôr navštevovala Stage performance workshop na Berklee College of Music v Bostone, kde verejnosti predstavila vlastné skladby na niekoľkých koncertoch. Istý čas bola tiež súčasťou Harvardského gospelového zboru ,,Kuumba singers'', s ktorým koncertovala v Cambridge, v Bostone a v New Yorku. Ako členka gospelového zoskupenia Saint Augustine Gospel Choir zas vystupovala vo Washington DC.

 

Juliett Novak je speváčka, pianistka a skladateľka. Jedným z jej veľkých úspechov je spolupráca s producentom Arty Skye v New Yorku, ktorý bol nominovaný aj na cenu Grammy. Ako na ňu s odstupom času spomína? „Za všetko môže prvá verzia songu Work It Out. Tá vznikla krátko po mojom presťahovaní do USA. Poslala som ju vtedy niekoľkým producentom a ozval sa mi práve Arty Skye. Priznal, že okamžite vo mne videl veľký potenciál, čo bolo pri jeho rozhodnutí so mnou spolupracovať smerodajné. Nahrávali sme v štúdiu Quad na Time Square a podpísal sa aj na mojej ďalšej piesni The Strength.“

 

Napriek tomu, že s výsledkom nahrávania bola Juliett spokojná, predsa len sa rozhodla vyprodukovať aj vlastnú verziu piesne. Skladbu pretvorila tak, aby korešpondovala výlučne s jej predstavami. „Našla som si šikovného zvukového inžiniera, ktorý mi pomohol moje predstavy zrealizovať. Výsledkom je nová verzia skladby Work It Out. Presne taká, ako ju počujem a vnímam ja,“ teší sa z riskantného kroku charizmatická brunetka.

 

,,Work It Out'' sa voľne prekladá ako ,,Niečo zvládnuť, alebo Dokázať'.  ,,Je to inšpiratívny song, ktorý má ľuďom dodať odvahu a energiu. Ja som si na tento klip vybrala príklady športovcov, pretože cez ich drinu, odhodlanie, zanietenie, vôľu a sebavedomie môžeme asi najlepšie vidieť cestu k dosiahnutiu úspechu. V prvej verzii som zasa použila môj vlastný príbeh o tom, ako denne trénujem so svojimi hudobníkmi, komponujem a nahrávam, aby som dosiahla svoj vlastný hudobný cieľ. Mne samej skladba pomáha a pevne verím, že aj iným ľuďom pomôže nájsť odvahu plniť si túžby a dosahovať vysnené ciele!'', vysvetľuje podstatu skladby Juliett.

 

.

 

O Juliett Novak prejavili záujem i zahraničné rádiá a médiá. Skladbu Work It Out do playlistov zaradili KZZP Radio, tiež známe ako  "Hitmusic 104" , JamSphere Radio ,TUNELOUD HIT RADIO STATION, UK FM Radio show, či  Toneflame Urban Radio. O týždeň, 19. decembra, Juliett naživo predstaví novú pieseň i v rádiu AraBel.fm v Bruseli.

 

O tom, že pre Juliett je hudba jednou z najväčších životných vášní, svedčia aj jej voľnočasové aktivity. Okrem komponovania, nahrávania a trénovania s kapelou sa venuje tiež vyučovaniu spevu a hre na klavír. Je vokálnym mentorom a minulý rok bola zaradená do prvej desiatky najlepších vokálnych koučov vo Washingtone, DC. Aj v jej prípade však platí, že umelecký talent je iba jedným z dielikov skladačky zvanej úspech. Ako prezrádza, to, čo nesmie umelcovi chýbať, je zdravé sebavedomie, disciplína a pracovný zápal. Spontánnosť, nebáť sa osloviť ľudí na spoluprácu a veriť, je už „iba“ ďalšie plus, ktoré vám môže mnohé veci (nielen) v hudobnom biznise podstatne uľahčiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona