Kto chce hlasovať v referende o EÚ, musí sa do polnoci zaregistrovať

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 13:06 • 2 min
Kto chce hlasovať v referende o EÚ, musí sa do polnoci zaregistrovať

LONDÝN - Ľudia, ktorí chcú hlasovať 23. júna v britskom referende o tom, či Británia má zostať v Európskej únii alebo z nej odísť, sa musia do dnešnej polnoci zaregistrovať do volebných zoznamov. Informovala o tom stanica BBC. Ovplyvniť britskú verejnosť sa dnes večer v naživo vysielanej debate televízie ITV pokúsia premiér David Cameron a predseda Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage. Odpovedať budú na otázky publika.

slovakia

left justify in out

V referende sú oprávnení hlasovať občania Británie alebo Írska, ktorí žijú v Spojenom kráľovstve, a tiež občania Commonwealthu žijúci legálne v Británii, ktorí majú najmenej 18 rokov a zaregistrovali sa na referendum.


Celkove tak teoreticky môže v referende hlasovať až milión ľudí, ktorí nemajú britské občianstvo. Naopak, nebudú môcť hlasovať britskí občania, ktorí žijú v zahraničí dlhšie ako 15 rokov.


Predsedníčka volebnej komisie Jenny Watsonová varovala, že kto nebude zaregistrovaný, nebude sa môcť tohto historického hlasovania zúčastniť.


Registrovať sa nemusia občania, ktorí sa zaregistrovali pred vlaňajšími parlamentnými voľbami alebo minulomesačnými komunálnymi voľbami v Anglicku, Škótsku, Walese a Severnom Írsku za podmienky, že stále bývajú na rovnakej adrese.


Hlasovať bude možné aj poštou, ak to volič vopred nahlásil a jeho hlas dorazí v deň referenda do 23.00 h SELČ, keď sa zatvoria volebné strediská. Rovnako bude možné hlasovať v zastúpení, ak to volič vopred nahlásil a ak bude mať jeho zástupca plnú moc so všetkými zákonom stanovenými náležitosťami.

On-line sa hlasovať nebude môcť.


Zaregistrovať sa on-line trvá podľa BBC iba päť minút, ak však britský občan žije v zahraničí, musí mať poruke kartu zdravotného poistenia alebo číslo pasu. V Severnom Írsku si navyše musí registračný formulár stiahnuť, vyplniť a odovzdať.


V uplynulých troch týždňoch sa na referendum zaregistrovalo on-line približne 1,3 milióna voličov, vyše polovica z nich je vo veku do 34 rokov.


Otázka, na ktorú budú voliči odpovedať, je stručná: Mala by Británia zostať členom EÚ, alebo z EÚ odísť?

Volič má svoju voľbu označiť krížikom vedľa svojho výberu.


Na Twitteri sa v ostatných dňoch objavila výzva, aby sa ľudia nezabudli zaregistrovať a navzájom si to pripomenuli. Volebná účasť môže byť totiž pre výsledok hlasovania rozhodujúca a oba tábory varujú ľudí pred dôsledkami, ak v daný deň zostanú doma. 

 

Podľa volebnej komisie sa úroveň povedomia o referende v uplynulých týždňoch značne zvýšila.


Prieskum Spoločnosti za volebnú reformu (ERS) však naznačil, že iba štvrtina voličov sa cíti byť "dobre" alebo "veľmi dobre" informovaná, a 22 percent opýtaných koncom mája povedalo, že ich nikto ohľadne referenda nekontaktoval.
12 žab dem


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona