Kto bude Trumpovým spojencom číslo jeden v zahraničí?

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 08:35 • 2 min
Kto bude Trumpovým spojencom číslo jeden v zahraničí?

WASHINGTON – Franklin D. Roosevelt mal Winstona Churchilla, Ronald Reagan mal Margaret Thatcherovú, Bill Clinton mal Tonyho Blaira a Barack Obama mal Angelu Merkelovú. Kto bude zahraničným "kamarátom" a spojencom Donalda Trumpa?

slovakia

left justify in out

"Po viac ako siedmich týždňoch Trumpovho prezidentovania zostáva otázkou, kto, ak vôbec niekto, by sa mohol stať Trumpovým dôverníkom na svetovej scéne," napísal denník Washington Post.

 

Trump je temperamentný, svojský a realizuje politiku podľa hesla "Amerika na prvom mieste". Mnohí zahraniční lídri ho vidia ako neokrôchaného drsného muža napádajúceho pravdu, no napriek tomu túžia po jeho priateľstve – pre ekonomickú a vojenskú silu Spojených štátov, píše denník.

 

Šéf Bieleho domu sa zatiaľ stretol s japonským premiérom Šinzóom Abem, britskou premiérkou Theresou Mayovou, izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a predstaviteľmi Saudskej Arábie. S mnohými ďalšími si telefonoval. Na základe týchto stretnutí ale zatiaľ nie je možné povedať, kto je Trumpovým zahraničným spojencom číslo jeden.

 

"Zoznam zahraničných lídrov absolvujúcich konkurz na najlepšieho priateľa Trumpa je dlhý, ale zatiaľ tam nie je jasný víťaz," napísal Washington Post.

 

Uzatváranie "kamarátstiev" môže ešte nejaký čas trvať, a to nielen pre povahu amerického prezidenta, ale aj pre jeho prístup. Za spojencami totiž nechce chodiť on sám, ale oni majú chodiť za ním. Všetci vyššie spomínaní lídri prišli do Washingtonu, Trump zatiaľ za hranice nevycestoval.

 

A takto to má aj zostať. Podľa zistení spravodajskej televízie CNN šéf Bieleho domu svojim poradcom povedal, že si neželá dlhé zahraničné cesty, ktoré by odvádzali jeho pozornosť od domácich problémov. Poradcovia majú preto naplánovať uvoľnenejší program zahraničných ciest než mali jeho predchodcovia.

 

"Spomenul tiež výhody vyjednávania v Bielom dome – symbole americkej moci – v porovnaní so zahraničnou pôdou," uviedla CNN.

 

Najbližšou zahraničnou cestou Donalda Trumpa bude summit lídrov G7 v máji na Sicílii, čo bude viac ako štyri mesiace po jeho nástupe do funkcie. Pre porovnanie, jeho predchodcovia vycestovali do troch mesiacov od nástupu do funkcie.

 

"Toto oneskorenie nie je nevyhnutne prekvapením. Trump sa prihlásil k agende 'Amerika na prvom mieste', ktorá dáva prioritu potrebám Spojených štátov pred potrebami iných krajín," uviedla CNN.

 

V máji sa americký prezident zúčastní aj na summite NATO v Bruseli a v júli na summite G20 v Nemecku. Prijal tiež pozvanie na návštevu Veľkej Británie a Japonska. Počas týchto ciest zostane Trump podľa CNN v zahraničí len nevyhnutný čas.

 

"Toto nariadenie sa podobá Trumpovmu cestovnému štýlu, keď bol výkonným riaditeľom. Vtedy súkromným lietadlom síce lietal na zahraničné pracovné stretnutia, ale zriedka sa zdržal dlho," uviedla televízia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies