Kto bude novým prezidentom Ukrajiny? Zatiaľ to vyzerá takto!

NETKY.SK • 1 Apríl 2019, 07:09 • 2 min
Kto bude novým prezidentom Ukrajiny? Zatiaľ to vyzerá takto!

KYJEV - Predbežné výsledky po zrátaní 34 percent odovzdaných hlasov v ukrajinských prezidentských voľbách prekvapujú.

slovakia

left justify in out

Lídrami volieb sú po sčítaní 34 percent hlasov na Ukrajine politický nováčik a komik Volodymyr Zelenskyj a úradujúci prezident Petro Porošenko.

 

img

 

Zelenskyj však oproti Porošenkovi vedie s výrazným náskokom. Kým Porošenko má zatiaľ 16,7 percenta, Zelenskyj má takmer o polovicu viac, 30,1 percenta. Na treťom mieste je momentálne bývalá premiérka Julija Tymošenková s 13,1 percentami.

 

img

 

Účasť vo voľbách bola 63,5 percenta. Najmenší záujem voliť mali občania v Zakarpatskej oblasti, kde sa k urnám dostavilo 47 percent voličov, naopak najviac ľudí, vyše 68 percent, volilo v Ľvovskej oblasti, Volynskej oblasti a v hlavnom meste Kyjev. Dokopy tak svoje hlasy odovzdalo približne 30 miliónov Ukrajincov.

 

Hlasovanie v prvom kole volieb, ktoré sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, prebiehalo vo všeobecnosti pokojne. Napriek tomu však zaznamenali vyše 1600 hlásení o porušení volebného zákona.

 

img

 

Nakoľko ani jeden z 39 kandidátov nezískal viac ako polovicu všetkých odovzdaných hlasov, Zelenskyj a Porošenko by sa mali stretnúť v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa uskutoční 21. apríla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona