Kto bol Milan Lučanský a ako sa vyvíja jeho kauza - časť prvá

NETKY.SK • 6 Január 2021, 09:15 • 2 min
Kto bol Milan Lučanský a ako sa vyvíja jeho kauza - časť prvá

BRATISLAVA - Spoločnosťou aktuálne rezonuje úmrtie gen. Lučanského. Bojoval proti Černákovcom, nakoniec skončil obvinený on sám. Z kauzy sa stala tragédia, potom ako zomrel po dokonanom pokuse o samovraždu.

slovakia

left justify in out

Milan Lučanský sa narodil v roku 1969 v Poprade. Vyštudoval Pedagogickú fakultu Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Do policajného zboru vstúpil v roku 1989. V roku 1990 začal pôsobiť ako starší inšpektor v Liptovskom Hrádku, neskôr pôsobil v Martine. 

 

Po pätnástich rokoch v policajnom zbore po prvýkrát začal zastávať vedúcu úlohu, keď sa v roku 2004 stal vedúcim oddelenia odhaľovania odboru boja proti organizovanej kriminalite STRED ÚBOK PPZ.

 

img

 

Organizovaný zločin

 

Vo svojej policajnej kariére vyšetroval viacero skupín organizovaného zločinu medzi, ktorými boli aj Černákovci a tzv. kyselinári. Vyšetroval i desivú vraždu  podnikateľa Jána Kubašiaka, ktorej prihliadala jeho malá dcéra.

 

Čítajte tiež: ROZHOVOR Šéf SIS: Je iluzórne si myslieť, že na Slovensku neoperuje mafia. Ako okomentoval Lučanského smrť?

 

Černákovci

 

V roku 1997 mafiánskeho bossa obvinili, od roku 2001 sa tejto trestnej veci venoval Milan Lučanský. Mikuláš Černák bol právoplatne odsúdený v roku 2010. 

 

„Bolo to neľahké obdobie. Bolo náročné dať dokopy tím na vyšetrovanie Černáka, pretože sa policajti báli o seba a o svoje rodiny. Nakoniec sa však našlo zopár z nás, ktorí sa na to dali. Neraz sme pred tým ako sme ráno nastúpili s rodinami do auta skontrolovali auto, či pod ním nie je nálož. Práca však bola pre nás poslaním a vedeli sme,  že toto zabíjanie musí raz skončiť. Rodiny obetí sa báli vypovedať,  potrebovali sme najmä informácie z vnútra,“ uviedol Lučanský pred rokmi v rozhovore pre denník Nový Čas.    

 

img

 

Karol Mello 

 

Od roku 2008 do roku 2010 šéfoval odboru STRED Úradu boja proti organizovanej kriminalite PPZ. Nedobrovoľne do civilu odišiel potom ako ho vtedajší minister spravodlivosti Daniel Lipšic bez udania dôvodu odvolal.

 

Neskôr vysvitlo, že to malo súvislosť s útekom Karola Mella, ktorý bol zapletený do dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave. Spolu s Lučanským odvolali viacerých funkcionárov z Úradu boja proti organizovanej kriminalite. Až potom sa im podarilo Mella dolapiť a následne znovu prepustiť.

 

Lučanský v rozhovore pre .Týždeň vtedy uviedol, že neúspešným pátraním po Mellovi nemá nič spoločné a spájanie jeho mena s týmto prípadom sa ho dotklo. „Mimochodom, viete o tom, že pán Spišiak ma päť hodín prehováral, aby som zostal v polícii? Viete, ako sa teraz cítim?,“ pýtal sa vtedy Lučanský v rozhovore.

 

Čítajte tiež: Kolíkovej rezort odpovedal na najčastejšie otázky okolo prípadu generála Lučanského. Podarilo sa mu vyvrátiť niektoré pochybnosti?

 

img

 

Po odchode z policajného zboru pracoval do roku 2012 ako bezpečnostný pracovník v súkromnej spoločnosti. V roku 2012 sa znovu do policajného zboru vrátil ako zástupca riaditeľa Úradu boja proti organizovanej kriminalite.

 

Ešte v tom istom roku po návrate do policajného zboru sa stal prvým viceprezidentom Policajného Zboru. V roku 2015 sa mu dostalo ďalšej pocty, keď ho vtedajší prezident Andrej Kiska vymenoval do hodnosti generála. O rok neskôr sa stal generálnym riaditeľom sekcie kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR.

 

Čítajte tiež: Kolíkovej rezort odpovedal na najčastejšie otázky okolo prípadu generála Lučanského. Podarilo sa mu vyvrátiť niektoré pochybnosti?

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies