KSS chce viac štátnych podnikov, aby mal viac štát i ľudia

NETKY.SK • 15 Január 2016, 12:05 • 2 min
KSS chce viac štátnych podnikov, aby mal viac štát i ľudia

BRATISLAVA – Zvýšiť počet štátnych podnikov, z ktorých ziskov by sa financoval rozvoj Slovenska a zvyšovanie životnej úrovne občanov, presadzuje vo svojom volebnom programe Komunistická strana Slovenska (KSS).

slovakia

left justify in out

„Vieme, odkiaľ zobrať ekonomické zdroje na trvalo udržateľný rozvoj. Prvou programovou prioritou je transformácia ekonomiky zo súkromnej na pluralitnú,“ povedal dnes novinárom predseda KSS Jozef Hrdlička. Slovensko by podľa jeho slov mohlo vyrábať potraviny, lieky, obojživelné záchranné vozidlá, nábytok, exportovať minerálnu vodu. „Socializmus dokázal, že podniky v štátnych rukách vedia zabezpečiť prácu i spravodlivú odmenu pre všetkých, pretože sa neženú za maximálnymi ziskami, ale stačí im rentabilnosť,“ vysvetlil Hrdlička.

 

Štát podľa Hrdličku musí podnikať podobne ako v Nemecku a Francúzsku. Založiť by sa podľa komunistov mala silná štátna banka a štátna poisťovňa, ktoré by občanom poskytovali výhodnejšie služby ako súkromné inštitúcie.


„Zasadzujeme sa o zavedie progresívneho zdaňovania, k čomu sa neodvážila ani vláda Roberta Fica,“ uviedol Hrdlička. KSS chce tiež rozvinúť poľnohospodársku výrobu na Slovensku, čo povedie k obnove vidieka a potravinovej sebestačnosti Slovenska.


Komunisti zároveň presadzujú prešetrenie privatizačných zločinov a „barbarského rozkradnutia štátneho majetku vybudovaného po druhej svetovej vojne“ a potrestanie vinníkov.


KSS je rovnako proti budovaniu vojenských základní NATO na území SR. „Požadujeme vystúpenie Slovenska zo zločineckého Severoatlantického paktu,“ povedal Hrdlička.


Ján Jurišta, šestka na kandidačnej listine KSS, upozornil, že definíciu rozvoja prevzali od známeho experta OSN Ignacy Sachsa. „Rozvoj sa nezakladá na raste hrubého domáceho produktu, ale na schopnosti vytvárať zamestnanecké miesta, na odstraňovaní nerovnosti medzi ľuďmi a na redukovaní chudoby,“ konštatoval Jurišta. Privatizačný model ekonomiky podľa jeho slov neuspel nikde vo svete, ani na Slovensku, pretože plodí nezamestnanosť, chudobných zamestnaných a bezdomovectvo. „Keďže majetkovým prevratom sme prišli o štátne podniky, nemáme dostatok dobre platených pracovných miest ani vlastné zisky, ktoré by ostali na Slovensku a zabezpečili občanom blahobyt, o ako sa píše vo Všeobecnej charte ľudských práv, schválenej v roku 1948,“ dodal Jurišta.


Komunisti sú presvedčení, že len zmenou systému a posilnením verejného sektora, ktorý by priniesol viac práce a peňazí štátu a jednotlivcom, sa Slovensko môže pohnúť dopredu. „Pýtame sa, z čoho chce vláda Roberta Fica financovať balíčkový systém na Slovensku. Sme presvedčení, že tento model je dlhodobo neudržateľný. Nie je to grécka cesta na slovenský spôsob?“ komentoval Hrdlička kroky vlády s tým, že Smer síce prezentuje ľavicovú rétoriku, ale reálne ju v praxi nenapĺňa a pokračuje v ekonomickom modeli neoliberálneho kapitalizmu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies