Kryptomeny: Rok 2017 bol divokou jazdou, 2018 bude pravdepodobne plný prekvapení

NETKY.SK • 26 December 2017, 16:59 • 2 min
Kryptomeny: Rok 2017 bol divokou jazdou, 2018 bude pravdepodobne plný prekvapení

NEW YORK – Najkrajšie sviatky v roku sú tu a všetci tí, ktorí oslavujú Vianoce, si užili večeru, darčeky pod stromčekom, alebo sviatočný program v televízii. Avšak tí z vás, ktorí sa ponorili do sveta kryptomien, na tieto špeciálne Vianoce nikdy nezabudnú.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

November bol mimoriadny mesiac, keďže Bitcoin prelomil významnú bariéru 10.000 dolárov a dosiahol dokonca hranicu 11.000 USD. Napriek viacerým korekciám sa táto virtuálna mena dokázala rýchlo zotaviť z volatilných výkyvov v cene a pokračovala v raste naďalej.

 

Niektorí to nazývali bublinou, iní tvrdili, že je to len špička ľadovca...Nikto však nepredpovedal divokú jazdu Bitcoinu, ktorá nasledovala v nasledujúcich týždňov tesne pred Vianocami.

 

 

 

Príchod Bitcoin futures

 

Minulý mesiac cena Bitcoinu prudko reagovala na správy, že Chicago Mercantile Exchange (CME) a Chicago Board Options Exchange (CBOE) plánujú spustiť Bitcoin futures. Obe veľké burzy úspešne spustili svoje nové ponuky a v oboch prípadoch cena Bitcoinu reagovala priaznivo. Burza CME spustila futures obchodovanie až týždeň po CBOE a mala už oveľa menší vplyv na cenu tejto kryptomeny.

 

Vo všeobecnosti sa očakávalo, že spustenie futures obchodovania prinesie na trh príliv nových investícií, čo zvýši cenu Bitcoinu. Presne to sa aj stalo, avšak iba na veľmi krátky čas. Krátko po tom, ako Bitcoin meteorickou rýchlosťou dosiahol hranicu 20.000 dolárov, prešiel trh masívnou korekciou. V piatok 22.decembra tak klesla cena Bitcoinu až k úrovni 11.000 USD.

 

img

 

Divoká jazda sa však dotkla väčšiny kryptomien, keď po neustálom raste zasiahla korekcia celý trh a prišli obrovské straty. Za jediný deň klesla spoločná trhová kapitalizácia o viac ako 200 miliárd dolárov.

 

Coinbase a Litecoin

 

Ďalšou novinkou, ktorá mala značný vplyv na trh s kryptomenami, bolo oznámenie spoločnosti Coinbase, že do svojho portfólia integrovala Bitcoin Cash. Cena tejto kryptomeny následne raketovo vystrelila nahor, avšak čoskoro sa objavili správy o machináciách a Coinbase sa ocitol uprostred obrovského škandálu.

 

img

 

Spoločnosť Coinbase pozastavila nákup a predaj objednávok BCH na svojej burze GDAX v dôsledku výraznej volatility. O deň neskôr spoločnosť potvrdila, že začala vyšetrovať obvinenia z obchodovania s dôvernými informáciami zo strany zamestnancov, ktorí mali zakázané obchodovať s Bitcoin Cash až do uvedenia na trh.

 

Medzitým tvorca kryptomeny Litecoin Charlie Lee urobil dva kontroverzné kroky. Najprv na svojom Twitteri vyjadril presvedčenie, že prichádza viacročný pokles Litecoinu, v dôsledku ktorého by jeho cena mohla klesnúť až na úroveň 20 dolárov.

 

 

Približne o týždeň neskôr Lee predal alebo daroval všetky svoje Litecoiny a ako dôvod uviedol konflikt záujmov. Toto oznámenie sa objavilo v mnohých celonárodných správach, keď o ňom informovali médiá ako CNBC, Fortune, Forbes a ďalší. Následne sa objavili pochybnosti o budúcnosti tejto kryptomeny, keďže takýto krok naznačuje nedostatok dôvery v kryptomenu.

 

Litecoin okamžite zaznamenal pokles ceny z historického maxima 360 USD, avšak prekvapivo zostala stabilizovaná okolo úrovne 280 dolárov.

 

Svetlo na konci tunelu?

 

Bolo zaujímavé sledovať pád Bitcoinu z úrovne 20.000 dolárov, keďže to okamžite vyvolalo vlnu paniky achaosu. Mnohí vyjadrili presvedčenie, že kryptomenu si ponechajú dlhodobo, zatiaľ čo iní v panike predávali a na sociálnych sieťach vyhľadávali rady.

 

Na trhu však stále existuje dostatok volatility, keď sa Bitcoin, Ethereum a iné alternatívne kryptomenyzdajú byť stabilné masívnej korekcii, ktorú by sme pokojne mohli nazvať "Veľkou korekciou 2017".

 

img

 

Isté je, že nadchádzajúci rok 2018 bude plný rôznych prekvapení, čo sa týka trhu s kryptomenami. V novembri po oznámení futures obchodovania sa čakalo, že na trh vstúpi mnoho inštitucionálnych investorov, ktorí nalejú nemalé peniaze do Bitcoinu a ostatných kryptomien. Nestalo sa tak z veľmi prozaického dôvodu – veľkí hráči totiž prejavili nedostatok dôvery voči fungovaniu a zabezpečeniu súčasných búrz s kryptomenami a rozhodli sa neriskovať klientske peniaze.

 

Do histórie sa natrvalo zapíše fakt, že burzy CBOE a CME boli prvými, ktoré aktívne investovali peniaze na trhu s kryptomenami. Nasdaq tiež nie je ďaleko, keď plánuje spustiť svoje futures obchodovanie už v lete budúceho roka.

 

Bankový gigant Goldman Sachs plánuje spustiť do polovice roku 2018 obchodnú platformu na obchodovanie s kryptomenami. Bola by to prvá veľká investičná banka z Wall Street, ktorá by aktívne obchodovala s virtuálnymi menami.

 

img

 

Rok 2018

 

Cena Bitcoinu v roku 2017 vzrástla o viac ako 1.500 percent, takže v priebehu nasledujúcich 365 dní bude všetko možné. Je zrejmé, že mnohé finančné inštitúcie zhodnotili vznik a vývoj kryptomien a budú chcieť vstúpiť na trh. Ak by to neurobili, tak riskujú, že ostanú pozadu. Finanční analytici, špecialisti na technológiu blockchain a špecialisti na kryptomeny sa už pripravujú na rok 2018, ktorý bude určite poriadne vzrušujúci. Na nadchádzajúci rok existuje už nespočetne plánov, čiže jedna vec je istá – kryptomena je tu, aby zostala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies