Kryptomeny dosiahli trhovú kapitalizáciu 500 miliárd dolárov

NETKY.SK • 13 December 2017, 14:46 • 2 min
Kryptomeny dosiahli trhovú kapitalizáciu 500 miliárd dolárov

NEW YORK – Trh s kryptomenami pokračuje v neuveriteľnom raste, keď celková trhová kapitalizácia dnes prekonala hranicu 500 miliárd dolárov. Pritom ešte približne pred rokom to bolo iba 15 miliárd dolárov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Celkový výnos trhu tak zaznamenal 3.333% zisk za jediný rok, čiže prakticky každý, kto vlastnil pred rokom nejakú kryptomenu a má ju doteraz, je nadmieru spokojný.

 

img

 

Pozrite sa ako vyzerala pred rokom TOP10 na trhu kryptomien a ich kapitalizácia:

 

1.Bitcoin, 12,5 miliárd dolárov

2.Ethereum, 713 miliónov dolárov

3.Ripple, 241 miliónov dolárov

4.Litecoin, 177 miliónov dolárov

5.Monero, 114 miliónov dolárov

6.Ethereum Classic, 86 miliónov dolárov

7.Dash, 64 miliónov dolárov

8.Steem, 41 miliónov dolárov

9.MaidSafeCoin, 37 miliónov dolárov

10.Augur, 34 miliónov dolárov

 

Dnešná TOP 10 vyzerá nasledovne:

 

1.Bitcoin, 292,7 miliardy dolárov

2.Ethereum, 58,8 miliárd dolárov

3.Bitcoin Cash, 27,5 miliárd dolárov

4.Litecoin, 18 miliárd dolárov

5.Ripple, 14,6 miliárd dolárov

6.IOTA, 12,8 miliárd dolárov

7.Dash, 7 miliárd dolárov

8.NEM, 5 miliárd dolárov

9.Monero, 4,7 miliardy dolárov

10.Bitcoin Gold, 4,6 miliardy dolárov

 

img

 

V minulom roku dokonca Bitcoin Cash a Bitcoin Gold ani neexistovali, IOTA sa obchodovala iba na mimoburzových trhoch za neuveriteľne nízke ceny. V tej dobe prekročilo trhovú kapitalizáciu 100 miliónov dolárov iba päť najväčších kryptomien, dnes má hodnotu vyše jednej miliardy až 22 digitálnych mien. Ak by ste chceli nájsť kryptomenu s kapitalizáciou 100 miliónov, tak by ste museli v zozname hľadať až na 90.mieste.

 

Bublina alebo S-krivka?

 

Mnohí odborníci, najmä tí zo sveta tradičných financií, sa domnievajú, že trh s digitálnymi menami je gigantická bublina. Odporca Bitcoinu, generálny riaditeľ spoločnosti JP Morgan Chase Jamie Dimon, tiež nazval túto kryptomenu bublinou. Zároveň ju však odmietol predať, keďže si myslí, že môže dosiahnuť hodnotu až 100.000 dolárov.

 

img

 

Kryptomeny síce môžu byť v rastúcej bubline, ale netreba zabúdať na fakt, že podobné bubliny v minulosti trvali často niekoľko rokov a narástli do oveľa väčších rozmerov, než by ktokoľvek očakával. Dimon však môže mať pravdu a jeho predpoveď ceny Bitcoinu vo výške 100.000 dolárov sa naplní. V takom prípade pred prasknutím bubliny mnohí z vás, ktorí dnes čítate tento článok, budú milionári alebo dokonca miliardári.

 

Existujú však aj indície, ktoré napovedajú, že sa nemusí jednať o bublinu. Technológia má tendenciu nasledovať takzvanú "S-krivku", ktorá rastie na začiatku pomaly, kým ju masy verejnosti prijmú. Následne začne exponenciálne rásť v takmer vertikálnej línii a nakoniec , po dosiahnutí masového osvojenia, sa znova vyrovná. V takomto prípade, ak kryptomeny v skutočnosti vytvárajú takúto krivku, tak ten očakávaný obrovský krach nikdy nenastane. Určite sa dajú čakať nejaké poklesy, ale 80-90% korekcia už nikdy nemusí prísť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies