Krym už dostáva elektrickú energiu z Ruska, druhá línia začne fungovať do 15.12.

NETKY.SK • 3 December 2015, 10:04 • 2 min
Krym už dostáva elektrickú energiu z Ruska, druhá línia začne fungovať do 15.12.

KYJEV - Druhú líniu tzv. energetického mostu, ktorá bude zásobovať Krymský polostrov elektrinou z Ruska, by mohli spustiť do 15. decembra. Uviedol to dnes podľa agentúry TASS poslanec Rady federácie za Krym Sergej Cekov s tým, že termín je stanovený na 20. decembra.

slovakia

left justify in out

Prvú líniu energomostu, ktorý na polostrov dodáva elektrickú energiu z Krasnodarského kraja na juhu Ruska, spustil v stredu osobne ruský prezident Vladimir Putin, ktorý na Krym, postihnutý od 22. novembra ukrajinskou energetickou blokádou, práve kvôli tomu vycestoval.

 

Cekov ocenil Putinovu angažovanosť a uviedol, že aj vďaka tomu sa urýchlilo obnovenie dodávok elektrickej energie pre Krymský polostrov. Vedenia vysokého napätia v Chersonskej oblasti na Ukrajine poškodili v noci na 22. novembra krymskotatárski aktivisti, ktorí ich tak vyradili z činnosti, čím úplne prerušili dodávky elektrickej energie z Ukrajiny pre Krymský polostrov. Technici ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Ukrenergo minulý týždeň ukončili opravu prvých prenosových liniek, ale jej zapojeniu do energetickej sústavy aktivisti naďalej bránia.

 

V dôsledku tejto udalosti úrady na Kryme vyhlásili mimoriadny stav, ktorý podľa dnešného vyhlásenia hlavy republiky Sergeja Aksionova môže trvať až do Nového roku, uviedla dnes agentúra RIA Novosti.

Elektrinu z náhradných zdrojov dostáva teraz približne polovica z viac ako dvoch miliónov obyvateľov Krymu, a to podľa vopred stanoveného harmonogramu. Rusko od začatia blokády prepravilo na anektovaný polostrov stovky dieselových generátorov, ktoré prednostne zásobujú zdravotnícke zariadenia a strategické podniky. Prvá línia zásobovania Krymu elektrickou energiou, ktorá bola uvedená do prevádzky v stredu, je schopná pokryť zhruba štvrtinu obvyklej spotreby polostrova.

 

Podľa krymských úradov sú za energetickou blokádou aj lídri v Rusku nezaregistrovanej organizácie "Medžlis krymskotatárskeho národa" a jej vodca Mustafa Džemilev, poslanec ukrajinského parlamentu.

Agentúra RIA Novosti pripomenula, že Džemilev v minulosti organizoval blokádu dovozu potravín na Krym a vyhrážal sa údajne aj energetickou blokádou. V Rusku proti Džemilevovi vedú trestné konanie a tamojšie úrady mu za jeho extrémistické výroky na päť rokov zakázali vstup na ruské územie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona