Krym si buduje rezort vnútra, prokuratúru a bezpečnostnú službu

NETKY.SK • 6 Marec 2014, 07:16 • 2 min
Krym si buduje rezort vnútra, prokuratúru a bezpečnostnú službu

SIMFEROPOL - Krymská autonómna republika, ktorá odmieta novú vládu v Kyjeve, si zriaďuje vlastné úrady na presadzovanie práva, oznámil v stredu predseda miestneho parlamentu Volodymyr Konstantynov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Vytvárame úrad prokuratúry, ministerstvo vnútra a bezpečnostnú službu," citovala šéfa parlamentu agentúra RIA Novosti. Konstantynovo oznámenie zaznelo v čase, keď obyvatelia Sevastopola vyjadrili podporu referendu o budúcom štatúte Krymu, ktorého termín miestny parlament stanovil na 30. marca.
      

Presná formulácia otázky nie je ešte známa, skloňujú sa však slová ako širšia autonómia či dokonca odtrhnutie sa od Ukrajiny. Takéto výzvy na prevažne ruskojazyčnom Kryme zaznievajú od zosadenia prezidenta Viktora Janukovyča, čomu predchádzali krvavé nepokoje. Obyvateľov Krymu vystrašila nacionalistická rétorika z Kyjeva a mnohí otvorene žiadajú pripojenie Krymu k Rusku.

      

Medzitým polostrov obsadili neidentifikovaní vojaci, avšak zjavne pod ruským velením, píše RIA Novosti. Šéf Kremľa Vladimir Putin poprel, že by išlo o ruských vojakov. Ozbrojencov opísal ako "miestnu domobranu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona