Krym sa ponoril do tmy, po výpadku elektriny majú stav ohrozenia

NETKY.SK • 22 November 2015, 09:13 • 2 min
Krym sa ponoril do tmy, po výpadku elektriny majú stav ohrozenia

MOSKVA - Čiernomorský polostrov Krym sa v sobotu večer ponoril do tmy v dôsledku totálneho výpadku elektrického prúdu, ktorý zapríčinilo zničenie stĺpov vysokého napätia v susednej ukrajinskej Chersonskej oblasti.

slovakia

left justify in out

Oznámila to ruská televízia RT, podľa ktorej boli stĺpy "vyhodené do vzduchu". Kto za ich zničením stojí nebolo bezprostredne známe. RT však v tejto súvislosti pripomenula, že v Chersonskej oblasti operujú aj príslušníci radikálneho ukrajinského hnutia Pravý sektor.

 

Krymské úrady vyhlásili stav ohrozenia a ihneď po výpadku prúdi sa pokúšali napojiť nemocnice a ďalšiu životne dôležitú infraštruktúru na rezervné elektrárne a generátory. Regionálne ministerstvo energetiky zriadilo krízové centrum poverené riešením celej situácie.

 

"Krym je úplne odpojený (od elektriny)," vyhlásil riaditeľ energetickej spoločnosti Krymenergo Viktor Plakida. Podľa agentúry RIA Novosti sa po prvotnom úplnom výpadku podarilo čiastočne obnoviť dodávky prúdu aspoň v krymskej metropole Simferopol.

 

Podľa RT boli prerušené štyri hlavné vedenia vysokého napätia, ktoré privádzajú elektrinu z územia Ukrajiny, čo televízia označila za akt sabotáže.

 

Ukrajinská polícia a novinári medzitým zverejnili na sociálnych sieťach správy o výbuchoch pri meste Čaplynka v Chersonskej oblasti, kde sa nachádzajú stĺpy nadzemného vedenia vysokého napätia, ktorým sa privádza elektrina na Krymský polostrov.

 

Už v piatok neznámi sabotéri poškodili dva stĺpy vysokého napätia. Krymské úrady následne varovali obyvateľov pred možnými výpadkami prúdu.

 

Keď sa k poškodeným stĺpom pokúšali dostať technici ukrajinskej spoločnosti Ukrenergo, podľa agentúry TASS im však zablokovali prístup krymsko-tatárski aktivisti a príslušníci Pravého sektoru. Incident napokon vyústil v násilné strety medzi aktivistami a ukrajinskou políciou, ktorá napokon zaistila, aby sa opravári k poškodeným stĺpom dostali.

 

Pôvodne ukrajinský polostrov Krym vlani anektovala Ruská federácia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona