Krym nemôže byť témou rokovaní, Putin pricestoval na polostrov

NETKY.SK • 18 Marec 2016, 14:00 • 2 min
Krym nemôže byť témou rokovaní, Putin pricestoval na polostrov

MOSKVA - Pripojenie Krymského polostrova k Ruskej federácii nebude predmetom žiadnych rokovaní na medzinárodnej scéne.

slovakia

left justify in out

Zdôraznil to dnes v Moskve hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorý tým komentoval výzvu EÚ k členským krajinám OSN, aby sa pripojili k sankciám uvaleným na Rusko v dôsledku pričlenenia Krymu k subjektom Ruskej federácie.

 

Rusko nerokovalo a nebude s nikým rokovať o svojich regiónoch, vyhlásil Peskov. Dodal, že v danom prípade treba mať "absolútny rešpekt" k vôli krymských občanov, ktorú vyjadrili pred dvoma rokmi v referende o pripojení Krymu k Rusku.

 

"O tom sa nemôže viesť diskusia," vyhlásil hovorca. Podľa jeho slov "toto nie je otázka, ktorá by mohla byť predmetom akýchkoľvek rokovaní na medzinárodnej scéne."

 

V rámci spomienkových podujatí dnes ruský prezident Vladimir Putin pricestoval na ostrov Tuzla, aby sa oboznámil s postupom prác pri výstavbe mosta cez Kerčský prieliv.

 

Počas návštevy na Kryme sa Putin ešte stretne aj s najvyšším vedením tohto regiónu, aby spoločne posúdili plnenie federálneho programu sociálno-ekonomického rozvoja Krymu a Sevastopola.

 

O výstavbe mosta cez Kerčský prieliv začali Rusko a Ukrajina diskutovať už v prvých rokoch 21. storočia. Po pripojení Krymu k Rusku tento projekt nadobudol pre Moskvu osobitný význam vzhľadom na naliehavú potrebu zabezpečiť bezproblémové prepojenie polostrova so zvyškom Ruska a pritom sa vyhnúť územiu Ukrajiny. V súčasnosti sú Krym a Rusko spojené letecky alebo trajektom.

 

Krym bol k Rusku pripojený na základe referenda, ktoré sa na polostrove konalo 16. marca 2014 a takmer 97 percent voličov sa v ňom vyslovilo za pripojenie polostrova k Ruskej federácii. O dva dni neskôr, 18. marca 2014, bola podpísaná zmluva o prijatí Krymskej republiky a Sevastopola ako mesta s federálnym významom k Ruskej federácii, pričom získali štatút jej subjektov.

 

Ukrajina, pod ktorej správu Krym dovtedy patril, ako aj USA a EÚ však odmietli uznať nezávislosť Krymu a jeho spojenie s Ruskom. V odvetnom kroku Západ uvalil na fyzické a právnické osoby v Rusku sankcie, ktoré sa rozšírili po vyhlásení samozvaných republík na východe Ukrajiny, ako aj na základe podozrenia, že Rusko poskytuje proruským separatistom v Donbase vojenskú pomoc.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona