Krym je územím Ruska, ktoré tam môže rozmiestniť jadrové zbrane

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 13:57 • 2 min
Krym je územím Ruska, ktoré tam môže rozmiestniť jadrové zbrane

MOSKVA - Rusko má právo rozmiestniť jadrové zbrane na čiernomorskom Krymskom polostrove, ktorý sa pred rokom po jeho anektovaní od Ukrajiny stal subjektom Ruskej federácie. Uviedol to dnes v Moskve predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí Michail Uľjanov, ktorý však súčasne poznamenal, že Rusko nemá také plány.

slovakia

left justify in out

Uľjanov podľa agentúry Interfax vyhlásil, že nevie, či sa na Krymskom polostrove momentálne jadrové zbrane nachádzajú. Nemá ani poznatky o tom, že by existovali plány na rozmiestnenie jadrových zbraní v tejto oblasti, ale podľa jeho názoru to "Rusko v princípe môže urobiť".

 

"Krym je časťou Ruska, rozmiestnenie jadrových zbraní tam je v princípe možné," uviedol Uľjanov, ktorý v rezorte zadraničných vecí vedie odbor pre otázky súvisiace s nešírením a kontrolou zbraní.

 

Vlaňajšia anexia Krymského polostrova vyvolala najvážnejšiu krízu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny pred viac ako 20 rokmi, ako aj zvýšenie napätia medzi Moskvou a novou vládou v Kyjeve.

Od prelomu vlaňajšieho februára a marca sa údajní príslušníci krymskej domobrany a uniformovaní neoznačení ozbrojenci zmocnili postupne všetkých vojenských objektov patriacich na Kryme ukrajinskej armáde. Časť ukrajinských vojakov a dôstojníkov neskôr vstúpila do služieb ruskej armády, ostatných ukrajinských vojakov kyjevská vláda 24. marca stiahla na pevninu.

 

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca, keď prezident Vladimir Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Predchádzalo tomu 16. marca referendum o štatúte polostrova, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za jeho pripojenie k Rusku. Referendum iniciovalo nové silne proruské vedenie krymskej autonómie, ktoré neuznalo novú ukrajinskú vládu sformovanú po protivládnych nepokojoch.

 

Nové ukrajinské vedenie i Západ referendum a jeho výsledky odmietli uznať a za ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny uvalili sériu sankcií, ktoré sa dotkli ruských i krymských predstaviteľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona