Krym je stále bez elektriny, Jaceňuk bude rokovať s krymskými Tatármi

NETKY.SK • 23 November 2015, 12:46 • 2 min
Krym je stále bez elektriny, Jaceňuk bude rokovať s krymskými Tatármi

MOSKVA/SEVASTOPOL - Náhradné zdroje elektrickej energie, ktoré momentálne vyrábajú elektrinu pre Krymský polostrov a Sevastopol, majú zásoby paliva len na tri dni, upozornilo dnes podľa agentúry RIA Novosti ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Krymské ministerstvo energetiky však ubezpečilo, že na polostrov prichádzajú dodávky dieselového paliva.

slovakia

left justify in out

Bez elektrického prúdu je od soboty asi 2,5 milióna ľudí, informovala RIA Novosti.


Krymské úrady síce tvrdia, že situáciu majú plne pod kontrolou, ale z niektorých oblastí hlásia problémy so zásobovaním vodou a upozorňovali aj na výpadky v mobilnej sieti, informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy. V súvislosti so situáciou úrady na Kryme vyhlásili dnešok za deň pracovného voľna.
Ruské ministerstvo ubezpečilo, že dodávky elektriny sú plne zabezpečené pre objekty, kde sa ľudia zdržiavajú 24 hodín denne. Z náhradných zdrojov sa elektrina dodáva aj na letisko v Simferopole, železničnú stanicu v tomto meste, ako aj do prístavu trajektov v Kerči. Domácnosti sú k elektrickej sieti pripájané obmedzene a podľa harmonogramu.


Až do návratu k obvyklým spôsobom výroby a dodávky elektrickej energie platí na Kryme stav ohrozenia.


Dodávky elektrického prúdu z Ukrajiny na Krym sú úplne prerušené od soboty. Ruské ministerstvo energetiky podľa agentúry AP počas víkendu oznámilo, že dva stĺpy vysokého napätia v susednej ukrajinskej Chersonskej oblasti boli poškodené výbuchmi náloží.


Neznámi sabotéri pritom už v piatok poškodili dva iné stĺpy vysokého napätia. Keď sa k poškodeným stĺpom pokúšali dostať technici ukrajinskej spoločnosti Ukrenergo, podľa TASS im zablokovali prístup krymsko-tatárski aktivisti a príslušníci Pravého sektora. Podľa správ z nedele sa polícii podarilo zabezpečiť opravu, ale ruské i ukrajinské agentúry dnes informovali, že blokáda naďalej trvá.


Spoločnosť Ukrenergo dnes informovala, že jej predstavitelia sa dnes stretnú s aktivistami štábu Občianska blokáda Krymu. Ich vodca dnes pre Ukrinform vyhlásil, že opravu poškodených stĺpov a vedenia umožnia až po prepustení svojich väznených druhov. Na poškodené stĺpy aktivisti vyvesili ukrajinské a krymsko-tatárske vlajky.


Rozhlasová stanica Echo Moskvy dnes pred poludním (SEČ) citovala ruského ministra energetiky Aleksandra Novaka, ktorý prisľúbil obnovenie dodávok elektrickej energie do niekoľkých hodín. Vysvetlil, že ukrajinská strana na to má dostatok síl aj prostriedkov.


Ako uviedla agentúra Ukrinform, situáciou na Kryme sa bude zaoberať aj príslušný výbor ukrajinského parlamentu, ktorého predseda Volodymyr Hrojsman dnes vyhlásil, že ukrajinský parlament by sa mal zasadiť za vyriešenie sporu. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk bude rokovať s predstaviteľmi zhromaždenia krymských Tatárov - medžlisu.


Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však dnes uviedol, že Rusko zatiaľ nemá oficiálne informácie o tom, že by Kyjev podnikal nejaké kroky na obnovenie zásobovania Krymu elektrickou energiou. "Informácie o tom nemáme, ale aspoň ich (Kyjev) vyzývame, aby konali," vyhlásil Peskov na brífingu v Moskve.


Vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), ktorej ambíciou je nasledovať príklad Krymu a stať sa subjektom Ruskej federácie, označilo prerušenie dodávok elektriny na polostrov za teroristický útok.


Pôvodne ukrajinský polostrov Krym anektovala vlani Ruská federácia.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies