Krym hlási vyslanie stíhačiek proti americkému torpédoborcu

NETKY.SK • 31 Máj 2015, 12:12 • 2 min
Krym hlási vyslanie stíhačiek proti americkému torpédoborcu

MOSKVA - Ruská armáda v sobotu vyslala dva svoje stroje do priestoru nad Čiernym morom, kde sa podľa Rusov agresívne správala americká bojová loď.

slovakia

left justify in out

Podľa tvrdení zdroja z ruských ozbrojených zložiek na pričlenenom polostrove Krym vyštartovali stíhačky Su-24 proti americkému torpédoborcu USS Ross. Ten sa údajne pohyboval na hranici ruských vôd a smeroval do nich. Podľa zdroja išlo zo strany posádky o "provokatívne a agresívne" správanie, čo znepokojilo krymskú čiernomorskú flotilu. Stíhačkami tak chceli Američanov ukázať "pripravenosť tvrdo zabrániť porušeniu hraníc a brániť záujmy krajiny". Vedenie americkej armády reagovalo tvrdením, že loď bola "po celý čas plne v medzinárodných vodách, kde robila bežné operácie". Podľa ruských médií sa torpédoborec po zásahu stíhačiek otočil a vrátil do neutrálnych vôd. Zdroj z Krymu taktiež podotkol, že "Američania zjavne nezabudli" na incident z apríla 2014, keď ruské lietadlo "prakticky spôsobilo výpadok celej elektroniky" na torpédoborci USS Donald Cook.


Incidenty medzi strojmi Ruska a európskych krajín sú od minuloročnej anexie polostrova Krym bežnou praxou. Deje sa tak najmä v Čiernom mori a nad Baltským morom. Najväčšie provokácie minulý rok hlásila americká vláda. Ruská stíhačka totiž mala uskutočniť nízke prelety nad torpédoborcom USS Donald Cook nachádzajúcom sa v Čiernom mori. Podľa Pentagonu stroj Su-24 opakovane prelietaval nad plavidlom. V septembri sa zase sťažovala kanadská vláda. Ottawa vtedy tvrdila, že tri ruské lietadlá provokovali kanadskú bojovú loď HMCS Toronto pri južnom pobreží Ukrajiny.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies