Krym hlási opätovné obmedzenie dodávok elektriny z Ukrajiny

NETKY.SK • 31 December 2015, 06:30 • 2 min
Krym hlási opätovné obmedzenie dodávok elektriny z Ukrajiny

MOSKVA - Krymský polostrov opäť zápasí s nedostatkom elektriny po tom, ako došlo k prerušeniu dodávok z Ukrajiny cez jedno z prenosových vedení. Oznámil to dnes hovorca gubernátora mesta Sevastopol, ktorého vyjadrenie prevzala z ruských médií agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorcu Kirilla Moskalenka sa najnovší výpadok týka prenosového vedenia Kachovka-Tytan, ktoré pokrýva značnú časť energetických potrieb Krymu anektovaného v marci 2014 Ruskom. V závere novembra postihlo tamojších obyvateľov úplné prerušenie dodávok elektriny z Ukrajiny v dôsledku poškodenia vedení sabotérmi.


"Táto linka privádzala na polostrov 250 megawattov. Vzhľadom na nedostatočné dodávky Sevastopol dostáva namiesto 195 iba 150 megawattov," citovala Moskalenka ruská agentúra Interfax. Celková výkonová potreba odberateľov elektriny na Kryme je vyčíslená na približne jeden gigawatt.


Úrady na Kryme vyhlásili v novembri stav ohrozenia po tom, ako poškodenie prenosových vedení spôsobilo celoplošný výpadok v zásobovaní elektrinou z Ukrajiny. Sabotéri, ktorí odpálili nálože pri stožiaroch vysokého napätia, podľa Reuters neboli identifikovaní. Krymskotatárski aktivisti, ktorí spolu s ukrajinskými nacionalistami bránili energetikom v oprave stožiarov, popreli akúkoľvek účasť na tomto čine.


Rusko v očakávaní energetickej blokády dopravilo na Krym stovky dieselových generátorov, ktoré sú prednostne určené pre zdravotnícke zariadenia a strategické podniky. Okrem toho vybudovalo tzv. energomost, ktorým prúdi na polostrov elektrina z Krasnodarského kraja na juhu Ruska.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies