Krvné testy sa pri predpisovaní antikoncepcie už nevyžadujú

NETKY.SK • 31 Október 2011, 23:20 • 2 min
Krvné testy sa pri predpisovaní antikoncepcie už nevyžadujú

Krvné testy sa pri predpisovaní antikoncepcie už nevyžadujú

slovakia

left justify in out

img

Dnes už nie je potrebné odoberať pacientkam pri predpisovaní antikoncepcie pacientkám krv, tak ako v minulosti. "Podľa najnovších poznatkov, hormonálna antikoncepcia nezaťažuje pečeň, takže krvné testy sú zbytočné. Veľmi dôležitá je anamnéza, pri ktorej lekár zisťuje, či pacientka nemá tendenciu k trombofílii, teda náchylnosť na vznik trombózy a následne embólie, čo sú veľmi závažné, až život ohrozujúce komplikácie. Tiež sa pýta na vysoký krvný tlak alebo iné relevantné ochorenia, ktoré by limitovali použitie antikoncepcie, aby zvolil najvhodnejšiu antikoncepčnú metódu," vysvetlil pre TASR riaditeľ nemocnice Koch Vladimír Cupaník. Keď gynekológ anamnézou vylúči náchylnosť na trombózu, urobí len ultrazvukové vyšetrenie brušnou sondou.
Najvhodnejšou formou antikoncepcie u mladých dievčat s nepravidelným pohlavným stykom sú podľa jeho slov mechanické formy zabránenia neželaného tehotenstva, teda prezervatívy. Lekár však zdôrazňuje, že je nevyhnutné používať ich vždy a dôsledne. Spoliehať sa na tzv. plodné a neplodné dni, to znamená tesne po menštruácii alebo tesne pred ňou, je neúčinné. "Metóda výpočtu plodných dní spočíva v pravidelnom sledovaní zmien organizmu, či už sú to zmeny v hliene krčka maternice, resp. teplotné zmeny alebo kombinácia týchto metód, ktorá je účinná. Ak však ženy nesledujú detailne tieto zmeny, je nevyhnutné vždy používať kondóm, bez ohľadu na to, či sa nachádzajú uprostred cyklu alebo tesne pred či po menštruácii," zdôraznil Cupaník. Používanie prezervatívu je najúčinnejšou ochranou tiež v prevencii prenosu HIV.
Hormonálnu antikoncepciu lekár dnes ušije na mieru každej žene. Najviac rozšírené sú kombinované hormonálne kontraceptíva - gestagénov a estrogénov. Okrem tabliet, ktoré pacientky užívajú na dennej báze, existuje náplasť, ktorú stačí vymeniť raz týždenne. "Ešte pohodlnejší na užívanie je vaginálny krúžok, ktorý sa vloží do pošvy po dobu troch týždňov, kedy stabilne uvoľňuje hormóny. V súčasnosti je veľmi obľúbený, pretože podobne ako náplasť, šetrí pečeň. Okrem toho sa z krúžku, ale i náplaste uvoľňujú hormóny do krvi kontinuálne a stabilne," konštatoval. 
Niekedy spôsobí hormonálna antikoncepcia počas prvých mesiacov užívania nežiaduce vedľajšie účinky ako napríklad nevoľnosť, napätie v prsníkoch, "špinenie", či slabučké krvácanie. Lekár odporúča v rámci možností zniesť tieto prejavy, nakoľko prakticky 99 percent všetkých nežiaducich účinkov vymizne po troch mesiacoch a ďalej ženy užívajú antikoncepciu bez ťažkostí. "Niekedy sa mení antikoncepcia každý druhý mesiac a žena sa ani nedostane cez obdobie, kedy sa jej organizmus prispôsobí zmenenej hormonálnej situácii a má pocit, že žiadna antikoncepcia jej nesedí. Fakt je, že sa len nepreklenulo obdobie, ktoré je známe svojimi vedľajšími nežiaducimi účinkami," uzatvoril Cupaník.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies