Islamský štát v rozhlase: V Kalifornii strieľali dvaja naši prívrženci

NETKY.SK • 5 December 2015, 11:56 • 2 min
Islamský štát v rozhlase: V Kalifornii strieľali dvaja naši prívrženci

WASHINGTON - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie vyhodnotil stredajšiu streľbu v kalifornskom meste San Bernardino, ktorá si vyžiadala 14 mŕtvych a 21 zranených, ako teroristický čin. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na uvedený bezpečnostný orgán.

slovakia

left justify in out

Islamský štát dnes vo vysielaní svojej rozhlasovej stanice online uviedol, že dva prívrženci tejto militantnej organizácie zaútočili v stredu v kalifornskom meste San Bernardino, kde zastrelili 14 ľudí a 21 zranili.

 

"Dvaja stúpenci Islamského štátu zaútočili pred niekoľkými dňami na centrum (sociálnych služieb) v San Bernardinu v Kalifornii", citovala agentúra Reuters rozhlasovú stanicu Islamského štátu al-Bajan.

 

Tlačová agentúra, ktorá podporuje Islamský štát, v piatok uviedla, že útočníci boli prívržencami tejto militantnej organizácie.

 

Podľa amerických vládnych zdrojov však nič nedokazuje, že útok riadil Islamský štát alebo že táto organizácia útočníkov vôbec poznala.

 

Syed Farook, jeden z dvojice strelcov, ktorí v stredu v americkom meste San Bernardino zavraždili 14 osôb a 21 zranili, mal podľa denníka The Los Angeles Times kontakty s osobami pôsobiacimi najmenej v dvoch zahraničných militantných organizáciách vrátane frontu an-Nusra v Sýrii. Ten je odnožou teroristickej siete al-Káida.

 

Denník, ktorý v noci nadnes citovala agentúra Reuters, viac informácií k tejto skutočnosti bezprostredne neposkytol.

 

Ak by vyšetrovanie Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) potvrdilo, že masaker bol inšpirovaný islamským extrémizmom, išlo by o najväčší teroristický útok na území USA od 11. septembra 2001, konštatuje agentúra AP.

 

Pakistanka Tashfeen Maliková (27) prisahala vernosť militantnej skupine Dáiš (tzv. Islamskému štátu) pod falošnou identitou na sociálnej sieti Facebook iba krátko predtým, ako so svojím manželom Syedom Farookom (28) spustili streľbu na bankete usporiadanom pre jeho kolegov zo zamestnania.

 

Maliková, ktorá žila so svojou rodinou v Saudskej Arábii a Pakistane, prešla niekoľkými vládnymi kontrolami týkajúcimi sa jej pôvodu a do USA sa dostala minulý rok v júli na základe udelenia špeciálnych víz pre snúbencov amerických občanov.

 

Farook, pakistansko-americký inšpektor reštaurácií, vyrastal v Kalifornii. Ani jeden z páchateľov nemal žiadny zápis v registri trestov, uviedli miestne bezpečnostné úrady.

 

Od marca minulého roka americké úrady obvinili 71 osôb v spojitosti s podporou Dáišu; z toho 56 za tento rok. Vyplýva to z nedávno zverejnenej správy o extrémizme, ktorú vypracovali na Univerzite Georgea Washingtona. Hoci väčšinu týchto osôb tvoria muži, "ženy postupne zaujímajú vo svete džihádu popredné miesto", uvádza sa v predmetnej štúdii.


Pakistanské tajné služby oznámili, že Maliková sa v minulosti v Islamabade kontaktovala s radikálnym islamským duchovným. Rodinní príslušníci atentátničky podľa ich právnika nemali potuchy o jej zámeroch. Pár pred útokom zanechal svoju šesťmesačnú dcéru u príbuzných so zámienkou návštevy lekára.


Odborník na terorizmus Javier Lesaca z Univerzity Georgea Washingtona pre DPA povedal, že inkriminovaný čin spĺňa atribúty Islamského štátu čo sa týka využitia sociálnych médií na motivovanie individuálne konajúcich teroristov, ktorí sú schopní uskutočniť útoky v zahraničí.


"Nie sú na to treba veľké štruktúry; stačí iba presvedčiť niekoľko osôb po celom svete, a tým sa vytvorí problém globálnej bezpečnosti," tvrdí Lesaca.

 

 

Spolupáchateľka kalifornskej streľby prišla do USA na víza pre snúbencov

Žena, ktorá so svojím manželom spáchala v stredu masovú vraždu v americkom meste San Bernardino, sa vlani legálne prisťahovala do Spojených štátov na základe udelenia špeciálnych víz pre snúbencov amerických občanov. Oznámila to v noci nadnes agentúra AP.


Pakistanka Tashfeen Maliková (27) prisahala vernosť militantnej skupine Dáiš (tzv. Islamskému štátu) pod falošnou identitou na sociálnej sieti Facebook iba krátko predtým, ako so svojím manželom Syedom Farookom (28) spustili streľbu na bankete usporiadanom pre jeho kolegov zo zamestnania.


Masaker neprežilo 14 ľudí, ďalších 21 osôb utrpelo zranenia. Obaja útočníci zahynuli pri prestrelke s políciou.
Maliková, ktorá žila so svojou rodinou v Saudskej Arábii a Pakistane, prešla niekoľkými vládnymi kontrolami týkajúcimi sa jej pôvodu a do USA sa dostala minulý rok v júli na základe udelenia zmienených víz, známych ako K-1. Tie jej umožnili cestovať po USA a vydať sa do 90 dní od príchodu do krajiny. Pár sa zosobášil 16. augusta 2014.


Preverovací proces, ktorým Maliková prešla, zahŕňa osobné pohovory, odobratie odtlačkov prstov, ako aj protiteroristické prelustrovanie členov rodiny, preverenie zahraničných ciest a miest pobytu aj práce. Proces sa začal, keď požiadala o víza na vstup do USA so zámerom zosobášiť sa s Farookom, pakistansko-americkým inšpektorom reštaurácií, ktorý vyrastal v Kalifornii.


Po sobáši sa takíto imigranti stávajú podmienečnými obyvateľmi štátu na dobu dva roky, následne musia predložiť ďalšiu žiadosť a absolvovať dodatočné kontroly. Ak od úradov dostanú kladnú odpoveď, je im udelená takzvaná zelená karta. O pridelenie plného amerického občianstva môžu požiadať najskôr o päť rokov od udelenia zelenej karty.


Stredajší krvavý incident bude mať podľa AP nepochybne vplyv na diskusiu o plánoch administratívy amerického prezidenta Baracka Obamu ohľadom prijatia väčšieho množstva sýrskych utečencov do USA.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies