Krvavé parlamentné voľby: Taliban ohlásil samovražedné útoky

NETKY.SK • 9 Máj 2013, 10:52 • 2 min
Krvavé parlamentné voľby: Taliban ohlásil samovražedné útoky

ISLAMABAD - Militantné hnutie Taliban v Pakistane oznámilo, že pripravuje samovražedné útoky počas parlamentných volieb, ktoré sa v tejto ázijskej krajine uskutočnia 11. mája. Vyplýva to z listu vodcu skupiny Tehríke Tálibán Pákistán (TTP) Hakimulláha Mahsúda, o ktorom dnes informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

V liste datovanom 1. mája a adresovanom hovorcovi Talibanu sa píše, že TTP uskutoční útoky v rôznych častiach krajiny s cieľom narušiť "systém nevercov nazývaný demokracia".

Násilie v Pakistane sa s blížiacimi sa voľbami v ostatných týždňoch stále viac stupňovalo. Cieľom útokov Talibanu boli v prvom rade sekulárne politické strany, ktoré podporujú ofenzívu vládnych vojsk a polície proti islamistickým ozbrojencom na severozápade Pakistanu. Islamistické strany a politické subjekty, ktoré sú za to, aby vláda s militantmi uzavrela radšej mierovú zmluvu, boli teroristických útokov doteraz zväčša ušetrené, aj keď tento týždeň neznáma skupina zaútočila na kandidátov islamistickej strany Združenie islamských učencov (JUI), pričom zahynuli desiatky ľudí.

Predvolebné útoky na kandidátov sekulárnych strán si vyžiadali najmenej 100 obetí. TTP zatiaľ nezaútočila na kandidátov hlavnej opozičnej strany vedenej bývalým premiérom Navázom Šarífom, ktorý je hlavným favoritom na získanie postu predsedu vlády a ktorý v kampani zdôrazňoval potrebu prehodnotenia podpory Islamabadu pre vojenské operácie USA v moslimských krajinách. Zároveň naznačil ochotu rokovať s hnutím Taliban. Útokov zostali ušetrení aj kandidáti strany bývalej hviezdy kriketu Imrana Chána, ktorá podporuje zostreľovanie amerických bezpilotných lietadiel a stiahnutie pakistanskej armády z kmeňových oblastí pri hraniciach s Afganistanom.

Pakistanská armáda dnes oznámila, že na voľby budú dohliadať desaťtisíce vojakov priamo v okolí hlasovacích miestností. Tohtoročné celonárodné voľby sú vôbec prvými, v ktorých civilná vládna reprezentácia dokončuje svoje riadne funkčné obdobie, po ktorom by mala odovzdať moc novozvolenej vláde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies