Krvavé jatky v Kábule: Útočníci strieľali rodiace ženy na sále

NETKY.SK • 15 Máj 2020, 17:01 • 2 min
Krvavé jatky v Kábule: Útočníci strieľali rodiace ženy na sále

Strieľali ženy a ich novonarodené deti na lôžkach v nemocničných izbách. Strieľali aj tie, ktoré práve rodili na pôrodnej sále. Tak opisuje Frederic Bonnot, vedúci programov Lekárov bez hraníc v Afganistane, útok na nemocnicu Dast-e Barca v afganskom hlavnom meste Kábule.

slovakia

left justify in out

K činu sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale americký osobitný vyslanec pre Afganistan Zalmay Khalilzad tvrdí, že ho má na svedomí organizácia Islamský štát.

 

Systematická streľba

"Vrátil som sa do pôrodnice deň po útoku. Čo som tam videl, ukazuje, že to bola systematická streľba do matiek. Prechádzali izby pôrodnice a strieľali ženy v posteliach. Bolo to metodické. Múry sú pokryté projektilmi, na zemi v izbách je krv, autá sú spálené, okná prestrieľané," opisuje Bonnot.

 

Organizácia Lekári bez hraníc nemocnicu Dast-e Barca podporuje posledných šesť rokov.

 

Oficiálne čísla uvádzajú, že zahynulo 24 ľudí a ďalších najmenej 20 je zranených, väčšina z nich sú pacientky.

 

 

V čase útoku bolo v pôrodnici hospitalizovaných 26 matiek. Desiatich z nich sa podarilo nájsť spoločne so zdravotníkmi ukrytých v bezpečnostných miestnostiach.

 

Zvyšných 11 žien bolo zavraždených, tri pritom boli na pôrodnej sále, ich deti ešte neboli narodené. Päť žien útočníci ťažko zranili.

 

USA obvinili Islamský štát za útoky v Afganistane

 

Medzi obeťami sú tiež dvaja chlapci a afganská pôrodná asistentka Lekárov bez hraníc. Zranení sú tiež traja afganskí pracovníci organizácie.

 

 

Ich cieľom bolo zabíjať matky

Bonnot tvrdí, že to bol zámerný útok s cieľom zabíjať matky. Útočníci vtrhli do nemocnice cez hlavnú bránu krátko po desiatej hodine ráno v utorok 12. mája.

 

Hoci sa bližšie nachádzali ďalšie budovy a oddelenie, ozbrojení muži zamierili priamo do pôrodnice, uviedli pracovníci Lekárov bez hraníc, ktorí boli v čase útoku na mieste.

 

Útok trval viac ako štyri hodiny. "Je to šokujúce. Vieme, že táto oblasť v minulosti zažila útoky, ale nikto by neveril, že by zaútočili na pôrodnicu. Prišli zabiť matky," povedal Bonnot.

 

 

Osobitný vyslanec USA pre Afganistan Zalmay Khalilzad tvrdí, že útok spáchala organizácia Islamský štát, ktorá sa stavia proti mierovej dohode afganskej vlády a radikálneho islamského hnutia Taliban. K atentátu na pôrodnicu sa ale organizácia neprihlásila. Povstalecké hnutie Taliban sa od neho tiež dištancovalo.

 

Medzinárodná zdravotná humanitárna organizácia Lekári bez hraníc otvorila pôrodnícke oddelenie s 55 lôžkami v nemocnici Dast-e Barca v roku 2014.

 

Od začiatku tohto roka tam prišlo na svet 5401 detí. Lekári bez hraníc pre prácu v Afganistane neprijímajú peniaze od žiadnej vlády, všetky projekty v krajine financujú z príspevkov súkromných darcov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies