Krvavé FOTO Japonsko využíva dieru v zákone a masovo loví veľryby na pokraji vyhynutia

NETKY.SK • 26 September 2017, 12:17 • 2 min
Krvavé FOTO Japonsko využíva dieru v zákone a masovo loví veľryby na pokraji vyhynutia

TOKIO - Japonsko počas tohtoročného lovu zabilo pri svojom severovýchodnom pobreží 177 veľrýb. Oznámila to dnes tamojšia vláda, ktorú cituje denník The Straits Times.

slovakia

left justify in out

Tieto aktivity Tokia v Tichom oceáne vyvolávajú rozhorčenie mnohých organizácií bojujúcich za práva zvierat. Tri rybárske lode, ktoré sa vydali na more v júni, sa vrátili s úlovkom 43 veľrýb minke a 134 vráskavcov severných, ako bolo vopred oznámené, uviedlo ministerstvo rybného priemyslu.

 

Japonsko je signatárom moratória Medzinárodnej veľrybárskej komisie (IWC) o love z roku 1986, ale využíva legislatívnu dieru, ktorá umožňuje zabíjanie veľrýb v mene vedeckého výskumu.

Tokio sa snaží dokázať, že populácia veľrýb je dostatočne veľká a udržateľná, a obnoviť tak komerčný výlov ako tradičný zdroj získavania potravy.

 

Dopyt japonských konzumentov po veľrybom mäse však v ostatných rokoch výrazne poklesol, čo vyvoláva otázky, či je takýto rybolov ekonomicky odôvodniteľný.

 

Nátlak zahraničia na zastavenie tejto činnosti má však zatiaľ opačný efekt. Ide o ojedinelé slabé miesto inak bezproblémovej a vľúdnej japonskej diplomacie.

 

Medzinárodný súdny dvor (MSD) v roku 2014 nariadil Japonsku ukončiť pravidelný lov v antarktických vodách s tým, že tento projekt nespĺňa konvenčné vedecké normy.

 

Japonsko zrušilo svoj rybolov pre sezónu 2014-15, nasledujúceho roku sa však k nemu vrátilo s tým, že je realizovaný výlučne z rýdzo vedeckých dôvodov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies