Krvavá vojna filipínskeho prezidenta Duterteho proti drogám sa prehlbuje

NETKY.SK • 28 August 2017, 11:44 • 2 min
Krvavá vojna filipínskeho prezidenta Duterteho proti drogám sa prehlbuje

MANILA - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte dnes polícii povedal, že môže zabíjať "idiotov", ktorí sa násilne bránia zatknutiu. Uviedol to dva dni po tom, ako stovky ľudí na pohrebe zabitého tínedžera protestovali voči Duterteho krvavej vojne proti drogám.

slovakia

left justify in out

"Vašou povinnosťou je prekonať odpor osoby, ktorú zatýkate... ak sa vzpiera a je to násilné... môžete takých idiotov zabiť, to je môj príkaz pre vás," povedal Duterte počas prejavu na Cintoríne hrdinov na predmestí Manily smerom k policajnému šéfovi jedného z miest na juhu krajiny.

 

Dodal, že vraždy a nezákonné zabíjanie nie sú povolené a polícia musí dodržiavať pri plnení si svojich povinností vládu zákona. Od vyhlásenia spornej vojny drogovému priemyslu filipínskym prezidentom v roku 2016 prišli o život tisíce ľudí. Cieľom je vykoreniť obchod s drogami, spôsob realizácie sa však stal terčom všeobecnej medzinárodnej kritiky, práve pokiaľ ide o množstvo obetí.

 

Domáca opozícia väčšinou mlčala, ale zabitie školáka Kiana Loyda delos Santosa protidrogovými policajtmi zo 16. augusta vyvolalo zriedkavú búrku nevôle verejnosti. Viac ako 1000 ľudí vrátane mníšok, kňazov a stoviek detí sa zúčastnilo na sobotňajšom pohrebnom sprievode 17-ročného chlapca. Sprievod sa zmenil na jeden z najväčších protestov voči Duterteho protidrogovej kampani, uvádza agentúra Reuters.

 

Podľa svedkov delos Santosa odtiahli policajti v civile do tmavej uličky v Manile, strelili mu do hlavy a jeho telo nechali pri prasacom chlieve. Policajti sa vyjadrili, že konali sebaobrane po tom, ako delos Santos na nich spustil paľbu. Duterteho hovorca a minister spravodlivosti označili zabitie tínedžera za "ojedinelý" prípad.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies