Krvavá grófka bude mať na Novej scéne premiéru 15. októbra

NETKY.SK • 13 Október 2010, 07:09 • 2 min
Krvavá grófka bude mať na Novej scéne premiéru 15. októbra

Krvavá grófka bude mať na Novej scéne premiéru 15. októbra

slovakia

left justify in out

img

Pôvodný slovenský muzikál Báthoryčka uvedie 15. októbra ako prvú premiéru v novej sezóne bratislavské Divadlo Nová scéna. Na javisku tak opäť ožije legendárny príbeh o žene vo svete neprajných mužov, o nešťastnej a osamelej Báthoryčke, príbeh uhorskej šľachtičnej a jej nemilovaného a krutého manžela Františka Nádašdyho, palatína Juraja Thurza, verného a fyzicky postihnutého sluhu Ficka či slúžok Darvulice, Dory a Ilony.
Režisérom muzikálu je Ivan Vojtek starší, ktorý je spolu s Martinom Sarvašom aj autorom textov piesní. Libreto napísala Jana Kákošová, autorom hudby je Henrich Leško, choreografie vytvoril Jaroslav Moravčík, autorom scény je Juraj Fábry, kostýmy navrhla Ľudmila Várossová. V hlavnej úlohe Alžbety Báthoryovej sa v alternácii predstavia Katarína Hasprová a Karin Olasová, Ján Gallovič stvárni Juraja Thurza, Pavol Plevčík bude hrať Ficka, v postave Františka Nádašdyho sa predstaví Ján Mistrík. V ďalších úlohách účinkujú Jana Valocká, Katarína Ivanková, Andrea Kiráľová, Jana Lieskovská, Karol Čálik, Róbert Halák, Erik Peťovský, Martin Kaprálik a ďalší členovia umeleckého súboru divadla.
„Som šťastná a ďakujem Novej scéne, že mi túto príležitosť dala, lebo je to nádherná postava. Zásadné veci s Karin musíme mať obe v alternácii rovnaké, ale sme odlišné, snažili sme sa vychádzať z naturelu, blízkemu každej z nás. Ja som vždy inklinovala k  temperamentnejším a dramatickejším veciam, páči sa mi, že režisér šiel po čistote postáv, nepoužívame žiadne zbytočné rekvizity. Hudba je výborná, ja osobne takú muziku veľmi rada spievam, sú v nej emócie, dá sa v nej veľmi dobre urobiť výraz, je to silná hudba,“ povedala pre TASR Katarína Hasprová.
„História je dávno napísaná, niekde tá pravda je, my sa snažíme to vykresliť na divadelných doskách. Snažím sa byť v tej postave trocha tvrdšia než v iných inscenáciách, čo znamená, že u mňa nájdete aj zúfalstvo, aj slzy nešťastia. Snažím sa nájsť svoju horšiu stránku a na javisku ju aj prejaviť,“ dodala Karin Olasová.
„Je jednoduchšie byť hercom ako režisérom, povedal som si na začiatku skúšobného obdobia. Je to veľká výzva, som rád, že som to prijal,“ uviedol režisér Ivan Vojtek starší.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies