Krutý britský zákon: Nevinných psov zabíjajú iba kvôli výzoru!

NETKY.SK • 13 Jún 2018, 15:25 • 2 min
Krutý britský zákon: Nevinných psov zabíjajú iba kvôli výzoru!

LONDÝN – Nesúď podľa výzoru, hovorí sa. Británia, tak ako všetky západné krajiny prijala množstvo nebezpečných ľudí, ktorým poskytla štedrú sociálnu podporu. V útrobách krajiny však vôbec nie je také liberálne a etické prostredie.

slovakia

left justify in out

V Británii od roku 1991 platí zákon, podľa ktorého musia byť utratené všetky psy, ktoré sú klasifikované ako plemená: Japonská Tosa, Fila Brasileiro, DogoArgentino alebo Pit Bull Terrier a taktiež všetky psy, ktoré majú podobnú veľkosť. Takéto zvieratá musia byť podľa zákona usmrtené, aj keď sa ničoho nedopustili, pretože sú údajne nebezpečné.

 

V ojedinelých prípadoch môže súd rozhodnúť o výnimke, kedy je zviera zapísané do zoznamu oslobodených zvierat. Po tom však jeho majiteľ musí dodržiavať prísne podmienky. Pes musí byť očipovaný, vykastrovaný, nikdy ho nemožno pustiť z vôdzky, musí mať náhubok, nesmie ho vodiť osoba mladšia ako 16 rokov a treba mať poistenie pre prípadnú škodu spôsobenú treťou stranou.

 

Povedomie o tomto zákone sa do sveta v súčasnosti rozšírilo kvôli prípadu pouličného psa Duncana. Zbedačené zviera z ulice v roku 2017 zachránili členovia charitatívnej organizácie Blue Cross. Chrta dostali do dobrého zdravotného stavu a pomaly začal priberať na váhe.

 

Medzičasom ho miestne úrady klasifikovali ako nebezpečného psa, ktorý musel byť zlikvidovaný a tak sa aj stalo.

 

img

 

Blue Cross vytrvalo bojuje za zmenu tohto krutého zákona, keď sú zvieratá utrácané len kvôli tomu, ako vyzerajú. Duncan bol podľa ošetrovateľov priateľský, vďačný a poslušný pes. Britskí občania stále môžu podpísať petíciu na zrušenie zákona.

 

"Duncan bol vo veľmi zlom stave, keď k nám prišiel. Zrejme nikdy nepoznal láskyplný domov a ani ho nikdy nespozná. Bohužiaľ často vidíme milujúce a dobre správajúce sa psy, ako Duncan, ktoré by mohli byť skvelými maznáčikmi, ale kvôli súčasnému zákonu máme zviazané ruky a nevieme im zachrániť život,“ vysvetlil pracovník Blue Cross.

 

"Neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by naznačovali, že psy, ktoré sú v súčasnosti zakázané, majú väčšiu pravdepodobnosť agresie než ktorýkoľvek iný pes. Prípady ako Duncan majú emocionálne zničujúci vplyv na náš pracovitý tím, ktorý je neoprávnene nútený podať zdravému psovi smrtiacu látku," povedal Steve Goody, zástupca generálneho riaditeľa Blue Cross.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona