Krúpy o veľkosti pingpongových loptičiek rozbili strechy na domoch v obci Vlkovce

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 13:48 • 2 min
Krúpy o veľkosti pingpongových loptičiek rozbili strechy na domoch v obci Vlkovce

VLKOVCE – Silná prietrž, ktorá v stredu (6.5.) podvečer zasiahla podtatranskú obec Vlkovce, napáchala veľké škody. Starosta dedinky v okrese Kežmarok Ján Kalata dnes potvrdil, že na 14 domoch krúpy veľké ako pingpongové loptičky prederavili eternitové strechy a niektoré sú úplne zničené.

slovakia

left justify in out

"Ľudia majú za sebou náročnú noc, hlavne tí, čo mali porozbíjané strechy, všetci sa báli, aby neprišla ďalšia búrka. Škody sa odstraňovali ešte aj v noci, ľudia si najmä celtami zakrývali domy, aby im viac nenapršalo dovnútra," priblížil starosta.

 

Prvá vlna búrky prišla okolo 16. hodiny, po nej nasledovala ďalšia zhruba o dve hodiny. "Búrka prišla naraz a hneď padal ľadovec, rozbilo mi strechu a voda potom zaliala celú chodbu," uviedla so slzami v očiach staršia Vlkovčanka, ktorá si na takúto smršť v obci nepamätá. Krúpy jej zničili asi polovicu strechy. Zničili predovšetkým eternitové strechy, ktoré majú prevažne starší obyvatelia.

 

Okrem domov poškodila búrka aj miestne multifunkčné ihrisko, ktoré zavalilo bahno a krúpy zničili aj stodoly a skleníky. Niektorí obyvatelia Vlkoviec majú aj popraskané okná a kapoty na autách. Jednu stodolu úplne odplavila voda. "Ešte dosť dlho to potrvá, kým dáme v obci všetko do poriadku. Objednali sme kontajnery, aby sa tie poškodené strechy mohli rovno vyhadzovať, bager odpratáva bahno z ciest a naši pracovníci čistia kanále od nánosov," doplnil Kalata, ktorý je vo funkcii len pár mesiacov a táto situácia bola pre neho veľmi veľká zaťažkávacia skúška. Najviac ho však mrzí zničené ihrisko, ktoré dlho budovali. Verí, že sa ho podarí vyčistiť, a že si na ňom ešte miestni chlapci zahrajú futbal.

 

"Škody voda napáchala aj na poliach, či už mali ľudia posadené obilniny a pod., to však zistíme až neskôr," dodal starosta. Niektorí obyvatelia mali ešte aj dnes v záhradách nahromadené krúpy zo stredajšej búrky. Mnohé domy majú príjazdové cestičky a chodníky zavalené blatom. Špinavé sú aj hlavné obecné komunikácie a vyčistiť ich podľa starostu potrvá niekoľko dní. V obci dnes ešte naďalej platí tretí stupeň povodňovej aktivity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona