Krupobitie v Michalovciach a Sobranciach spôsobilo obrovské škody na úrode

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 15:56 • 2 min
Krupobitie v Michalovciach a Sobranciach spôsobilo obrovské škody na úrode

JASTRABIE PRI MICHALOVCIACH - Búrky, ktoré sa v stredu (6.7.) prehnali Michalovským a Sobraneckým okresom, priniesli okrem popadaných stromov, vytopených pivníc a strhnutých striech aj obrovské škody na úrode.

slovakia

left justify in out

Agropodnikateľ Jozef Knežo z Jastrabia pri Michalovciach pre TASR uviedol, že silné krupobitie mu zničilo 500 hektárov (ha) úrody. "Na 150 ha máme lúky a tie už boli pozbierané v balíkoch. Ale mali sme urobený senáž, tak ešte aj do toho nám narobil diery. Dnes to opravujeme a prebaľujeme tak, aby sme ho zachránili," vysvetlil pestovateľ.

 

Zničená bola sója, husto siate obilniny, kukurica a repka. "Toto nešťastie nás postihlo v období, keď obilniny boli pred zberom. Repka bola tri dni pred zberom a kukurica bola pred kvitnutím. Sója bola vo fáze kvitnutia," povedal Knežo. Zachrániť sa im podarilo 20 ha jačmeňa, ktorý už majú vymlátený. Ostatná úroda bola 100-percentne zničená. "Kukurica sa dá zosilážovať. Už sme rozbehli s firmami, ktoré sa zaoberajú výrobou siláže a produkciou osiva, aby nám zohnali nejaké látky, s ktorými by sme to mohli zakonzervovať," vysvetlil podnikateľ. Podľa jeho slov však siláž nemusí byť kvalitná a možno nebude vhodná na skrmovanie.

 

škody sa podľa Kneža pohybujú v státisícoch eur. "V minulom roku sme to mali poistené spolu s kolegom, ale sme povedali, že to už poslednýkrát," uviedol s tým, že mali za sebou sedem krupobití a poisťovňa im škody neuznala.

 

Predbežné škody na určených miestach v Sobraneckom a Michalovskom okrese boli dnes vyčíslené na sumu približne 3,5 milióna eur. "Počiatočné odhady škôd na poškodených plochách stanovili likvidátori až na približne 7000 ha poľnohospodárskej pôdy. Najväčšie škody boli spôsobené predovšetkým na repkách, obilninách, kukurici, sóji, slnečnici," uviedla pre TASR Agra poisťovňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies