Kruijswijk spadol a prišiel o ružový dres, lídrom je Chaves

NETKY.SK • 27 Máj 2016, 17:20 • 2 min
Kruijswijk spadol a prišiel o ružový dres, lídrom je Chaves

RISOUL - Devätnásta etapa cyklistických pretekov Giro d´Italia priniesla nečakanú zmenu na čele celkovej priebežnej klasifikácie. Doteraz suverénneho Holanďana Stevena Kruijswijka (LottoNL-Jumbo) vyzliekol z ružového dresu Kolumbijčan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE).

slovakia

left justify in out

Supernáročnú etapu z Pinerola do Risoulu (162 km) ovládol sólojazdou v závere Talian Vincenzo Nibali. Víťaz Gira spred 3 rokov si pripísal šieste etapové víťazstvo na týchto pretekoch, keď dosiahol výsledný čas 4:19:56 h. S odstupom necelých 50 sekúnd sa v cieli na vrchole 12 km dlhého stúpania s maximom 10% objavil Španiel Mikel Nieve (Sky) a hneď za ním nový líder celkovej klasifikácie Chaves.

 

Kolumbijčan vedie o 44 sekúnd pred Nibalim, ktorý sa pred záverečným víkendom 99. ročníka Gira prekvapujúco opäť zaradil medzi kandidátov na celkový triumf. Smoliar Kruijswijk, ktorého v etape postihol nepríjemný pád, zaostal v cieli o priepastných 4:53 min. Celkovo klesol z prvého na tretie miesto s mankom 1:05 min.

Piatková etapa pripravila pre pelotón dve nesmierne náročné stúpania. Na vrchole prvého z nich Colle dell´Agnello vo výške 2744 m bol prvý Talian Michele Scarponi (Astana) a získal cenu Cima Coppi určenú pre víťaza horskej prémie na najvyššie položenom mieste na trase celého ročníka pretekov. Ako druhý sa na vrchole obklopenom zasneženou scenériou Álp objavil s odstupom 1:27 min Španiel Mikel Nieve a nasledovala skupina s najväčšími favoritmi.

 

V ostrom klesaní z takmer trojtisícovej výšky spadol líder priebežného poradia Steven Kruijswijk a ocitol sa v snehovom poli pri ceste. Holanďan musel meniť bicykel a stratil drahocenné sekundy. Ešte horšie obišiel piaty muž celkovej priebežnej klasifikácie Rus Ilnur Zakarin, ktorý si pri páde zlomil kľúčnu kosť a preteky sa pre neho predčasne skončili.

Cieľové stúpanie do francúzskeho lyžiarskeho strediska Risoul vo výške 1862 m zastihlo v najlepšej kondícii Vincenza Nibaliho. Taliansky favorit vyše 5 km pred cieľom zaútočil zo skupiny favoritov a 3 km pred koncom už mal takmer minútový náskok pred Kolumbijčanom Estebanom Chavesom, ktorý bol v tom čase virtuálne už v ružovom, keďže manko Kruijswijka narástlo na vyše 3 minúty.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies