Kruhy pod očami nemusia byť len estetickou záležitosťou: Prečo sa tvoria?

NETKY.SK • 15 Jún 2018, 09:00 • 2 min
Kruhy pod očami nemusia byť len estetickou záležitosťou: Prečo sa tvoria?

BRATISLAVA - Kruhy pod očami sa vám nemusí objaviť len z nevyspania alebo únavy! Dôvodov, ktoré za ne môžu, je oveľa viac. Prečo sa teda tvoria a ako sa ich zbaviť? Vieme!

slovakia

left justify in out

Kruhy pod očami nemusia byť len dôsledkom prebdenej noci. Objaviť sa môžu napríklad po zápale. Tento efekt nastáva vo chvíli, keď krvné cievy presvitajú pokožkou, ktorá sa tak zdá byť tmavšia. Pigmentácia môže byť spôsobená práve chronickým zápalom v oblasti očí, ktorý môže po zahojení zanechať na danom mieste hnedú škvrnu. Lekári preto odporúčajú používať na pleť očný krém obsahujúci vitamín C.

 

Vačky pod očami

 

Riešite častejšie napuchnuté vačky pod očami? Vinníkov môže byť opäť viac. Jedným z nich sú napríklad rôzne typy alergie. Vačky môže tiež spôsobiť napríklad poloha pri spánku, kedy máte hlavu zaborenú do vankúša. Proti opuchlinám vám pomôžu špeciálne krémy s obsahom kofeínu či výťažky zo zeleného čaju.

 

Kruhy sa tvoria aj kvôli dehydratácii

 

Kruhy pod očami môžu mať ale na svedomí i starnutie. S vyšším vekom sú väčšinou kruhy viditeľnejšie. Je to kvôli tomu, že človek má okolo očí menej tuku. Jedná sa ale aj o dôsledok straty kolagénu, čo je vo vode nerozpustná bielkovina, ktorá je základnou stavebnou hmotou spojivových tkanív.

 

Kruhy pod očami sa nám všeobecne tvoria hlavne kvôli dehydratácii tela. Vo vrchnej vrstve kože je menej vlhkosti a jej spodné vrstvy sú potom menej viditeľné. Vysušená pokožka a následná tvorba kruhov pod očami potom môžu byť spôsobené napríklad prehriatím v prekúrených miestnostiach, ale aj pobytom v klimatizovaných priestoroch. Takže majte vodu vždy pri ruke. Zvlášť teraz v lete!

 

A ako je to teda s nevyspáním v súvislosti kruhov pod očami? Je to jednoduché - keď sme unavení, máme tendenciu si trieť oči, a tým si ešte viac pokožku dráždime. Kvôli tomu sa nám potom môžu vytvoriť nepekné sivé kruhy, ktoré nás po ráne pred cestou do práce asi veľmi nenadchnú. Zamaskovať sa ale dajú...



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies