Krst knihy francúzskej spisovateľky Zoé Shepard odložili

NETKY.SK • 23 September 2014, 18:12 • 2 min
Krst knihy francúzskej spisovateľky Zoé Shepard odložili

BRATISLAVA - Krst slovenského prekladu knihy Absolument dé-bor-dée, ou le paradoxe du fonctionnaire (2010) francúzskej spisovateľky Zoé Shepard, ktorý sa mal uskutočniť v stredu 24. septembra vo Francúzskom inštitúte v Bratislave, museli organizátori odložiť približne o mesiac.

slovakia

left justify in out

Dôvodom odkladu je štrajk pilotov francúzskej leteckej spoločnosť Air France. Náhradný termín prezentácie knihy, ktorá na Slovensku vyšla pod názvom Ne-stí-ham! alebo Ťažký život štátnej úradníčky, oznámia organizátori neskôr.

 

Publikácia zachytáva príbeh Zoé Shepard, ktorá sa po rokoch vysokoškolského štúdia zamestná na radnici v provinčnom francúzskom meste. Ocitne sa na mieste, kde sa neschopnosť šéfov strieda s podlizovaním zamestnancov. Dni trávi na nezmyselných poradách. Na prácu, ktorú má hotovú za dve hodiny, má čas aj dva týždne. Jej najväčším problémom je, ako čím skôr odísť z práce alebo ako zabiť čas, kým je v nej. Všetci zamestnanci sa predbiehajú v predstieraní toho, ako nič nestíhajú a ako sú zavalení prácou. Jedinou obranou pre Zoé je irónia, ktorá jej pomáha prekonávať nekonečnú reťaz nekompetentnosti a pokrytectva, s akou sa stretáva. 

 

Tridsaťštyriročná Zoé Shepard, vlastným menom Aurélie Boullet, vyštudovala históriu a politológiu v Bordeaux. Pri písaní spomínaného románu vychádzala z vlastnej skúsenosti vysokej úradníčky na magistráte a v Regionálnej rade Akvitánie. Odhalenie jej totožnosti malo za následok administratívny postih, proti ktorému sa autorka odvolávala do leta 2012. Keďže vo Francúzsku vstup do štátnej služby vrátane územných samospráv na všetkých stupňoch znamená takzvanú definitívu, teda trvalé ustanovenie do úradu alebo funkcie, Boullet napokon presunuli do Bruselu. Postup a rozhodnutia Regionálnej rady Akvitánie, ktorá autorku obvinila z nedodržania úradného tajomstva a z nekorektného správania sa k nadriadeným, vyvolali vo Francúzsku verejný škandál. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies