Kronerová: Otec cítil v kostiach, že Obchod na korze bude veľký film

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 08:40 • 2 min
Kronerová: Otec cítil v kostiach, že Obchod na korze bude veľký film

BRATISLAVA - V bratislavskom Kine Mladosť sa včera uskutočnila spomienková projekcia česko-slovenského filmu Obchod na korze (1965).

slovakia

left justify in out

Snímku režisérskej dvojice Ján Kadár a Elmar Klos si mohli návštevníci kina pripomenúť presne v deň (18. 4.), keď pred 50. rokmi získala v Santa Monice cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (Oscar) v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Tragikomický príbeh o nemožnosti kompromisu so zlom, o slabosti, strachu, nevedomosti a hlúposti ako živnej pôde pre hlásateľov násilia vznikol podľa rovnomennej novely spisovateľa Ladislava Grosmana.

 

"Film bol 'trezorovaný' a po svojom uvedení zhruba dve desaťročia ho nebolo možné vidieť. Dokonca vtedajší prezident Gustáv Husák bol proti uvedeniu tohto filmu," pripomenul hostiteľ večera Ernest Húska k Obchodu na korze, ktorý sa opäť dostal do našich kín až po roku 1989. V hlavnej úlohe drámy z obdobia vojnovej Slovenskej republiky a arizácie židovského majetku zažiarili poľská herečka Ida Kamińska a Jozef Kroner. "Môj otec bol najlepší rozprávač na svete, on by vám to povedal najlepšie, ja som len slabý odvar," povedala na úvod svojich reminiscencií Zuzana Kronerová. Podľa nej Jozef Kroner už pred nakrúcaním slávnej snímky vedel odhadnúť jej kvality. Vyjadril ich v Prahe na návšteve u Ladislava Grosmana, autora scenára, a jeho manželky Edity. "Keď sa ukladal spať, ešte zavolal na Laca Grosmana - Laco, cítim v kostiach, že to bude veľký film. A to sa aj stalo," doplnila herečka, ktorá bola na nakrúcaní oscarového Obchodu na korze v Sabinove ako 12-ročná. "Mala som to šťastie, že som mohla podať ruku Jánovi Kadárovi, Elmarovi Klosovi, že som stretla Vladimíra Novotného, geniálneho kameramana a veľkého vynálezcu, pani Idu Kamińskú," priblížila svoje zážitky Zuzana Kronerová a pripomenula, že jej otec o poľskej herečke napísal aj poviedku, ktorú si môžu záujemcovia prečítať v knižných spomienkach Jozefa Kronera.

 

Hostí na projekcii legendárneho filmu, ktorého témou je Slovensko a holokaust na pozadí druhej svetovej vojny, pozdravil v mene prezidenta SR Andreja Kisku Martin Bútora. "Nehovorí iba o tom čistom príšernom zle, ktoré je tam niekedy skrytejšie, niekedy viditeľnejšie, ale hovorí aj o tom, ako sa tomuto zlu prispôsobovali aj ľudia, ktorí boli na prvý pohľad obyčajní, slušní, normálni a ktorí nedokázali vzdorovať a v podstate toto zlo spoluvytvárali," poznamenal na margo diela Obchod na korze, ktorý bol prvým a dodnes ostáva jediným slovenským filmom oceneným najprestížnejšou filmovou cenou.

 

Slávnostnej projekcii, ktorú zorganizovala spoločnosť Bioscop Bratislava, predchádzalo uvedenie čiernobieleho dokumentu Petra Zakuťanského Odchod na korze (2013). Zachytáva stopu, ktorú film ocenený Oscarom zanechal vo východoslovenskom Sabinove. "Náhodou som sa tam ocitol na týždeň, bol tam festival filmov s tematikou holokaustu, vtedy som spoznal ľudí, ktorí neskôr účinkovali v mojom filme. Uvedomil som si, že majú veľa spoločného s postavami z filmu, že tam dochádza k prelínaniu filmu a ich skutočného života," povedal pre TASR Peter Zakuťanský. "Tematika intolerancie, nenávisti, antisemitizmu je stále živá, preto je aj dôležité o tom hovoriť aj prostredníctvom filmu," poznamenal k oscarovému Obchodu na korze, v ktorom si zahrala aj filmárova blízka rodina: "V úvodných záberoch sa objaví moja mama, moja prababka, ony boli v komparze. Sestra mojej babky tam robila návrhy kostýmov, pre našu rodinu je ten film veľmi dôležitý."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies