Kroky Británie, ktoré povedú k vystúpeniu z EÚ

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 10:50 • 2 min
Kroky Británie, ktoré povedú k vystúpeniu z EÚ

LONDÝN - Vlani v júni sa Británia v referende rozhodla pre odchod z Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Aj keď odvtedy uplynulo viac než osem mesiacov, tento dlhý a náročný proces ešte stále komplikuje niekoľko prekážok.

 

ZÁKON O BREXITE: Po dlhom právnom boji britský najvyšší súd rozhodol, že parlament musí o zákone hlasovať, skôr než vláda aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím otvorí rokovania o podmienkach odchodu Británie z EÚ.

Zákon o notifikácii EÚ o odchode schválili obe komory parlamentu v pondelok neskoro večer a nadobudne platnosť po (formálnom) odsúhlasení kráľovnou.

 

AKTIVÁCIA ČLÁNKU 50: Premiérka Theresa Mayová sa zaviazala spustiť brexit do 31. marca. Urobí to tým, že Európskej rade oficiálne oznámi odchod Británie z EÚ. Táto podmienka musí byť splnená, skôr než sa začnú rokovania o podmienkach tohto odchodu. Hoci sa objavili špekulácie, že Mayová by aktiváciu čl. 50 mohla oznámiť už tento týždeň, očakáva sa, že s tým vyčká na posledný marcový týždeň.

 

MANDÁT EÚ: Len čo Británia oficiálne potvrdí svoj úmysel odísť z EÚ, zvyšok Únie začne konať. Lídri zvyšných 27 členských krajín sa stretnú na osobitnom summite naplánovanom na 6. apríl, ktorý by však mohol byť odložený na neskôr, ak Mayová bude čakať so spustením brexitu na koniec marca. Následne vydajú pre svoju stranu rokovaní smernice, ktoré rozhodnú o budúcnosti britských vzťahov s EÚ.

 

ROKOVANIA: Hlavný vyjednávač EÚ o brexite Michel Barnier a jeho približne 20-členný tím expertov očakáva, že rokovania o podmienkach "rozvodu" a prípadných prechodných opatreniach potrvajú 18 mesiacov, čo znamená, že by mali skončiť približne v októbri 2018.

 

DVOJROČNÝ LIMIT: Británia a EÚ majú dva roky od aktivácie článku 50 na vypracovanie dohody. Ak sa Mayovej plán na odchod Británie z EÚ uskutoční, členstvo Spojeného kráľovstva v Európskej únii sa automaticky skončí 31. marca 2019.

 

RATIFIKÁCIA: Zo strany EÚ musí byť dohoda predložená na schválenie Európskemu parlamentu ešte predtým, než ju - bez účasti Británie - potvrdí Európska rada. A čo sa týka britskej strany, Mayová prv než dá ratifikácii dohody zelenú, ju plánuje predložiť britskému parlamentu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies