Krízovou oblasťou v Európe je východ, predovšetkým Ukrajina

NETKY.SK • 22 Júl 2010, 07:21 • 2 min
Krízovou oblasťou v Európe je východ, predovšetkým Ukrajina

Krízovou oblasťou v Európe je východ, predovšetkým Ukrajina

slovakia

left justify in out

img

Kríza v súvislosti s AIDS nie je v Európe zažehnaná, problematická situácia je predovšetkým na východe kontinentu, varovala dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Najväčšiu mieru nákazy vírusom HIV vykazuje z európskych štátov Ukrajina, ktorá však sleduje celkový trend evidovaný tiež v jej susedných krajinách a strednej Ázii.
      S počtom 100.000 nových prípadov nákazy HIV ročne zaznamenáva celá Európa najvyšší percentuálny nárast na svete, uviedol vedúci programu WHO pre HIV/AIDS pre európsko-stredoázijský región Martin Donoghoe na medzinárodnej konferencii o AIDS, ktorá sa koná vo Viedni. Avšak kým v západnej Európe sa počet nových infekcií stabilizoval na 20.000 prípadoch ročne, vo východnej Európe ide o 80.000 nových prípadov - a toto číslo rastie. Len na Ukrajine ide o 15.000 nových nákaz ročne.
      Kým v strednej Európe je vírusom HIV nakazených 15 ľudí z milióna, v západnej Európe ide o 72 ľudí a vo východnej Európe o 179 ľudí. V roku 2008 - poslednom, za ktorý sú k dispozícii kompletné údaje - žilo vo východnej Európe a strednej Ázii 1,5 milióna ľudí s HIV, čo je nárast o 66 percent oproti roku 2001.
      V západnej a strednej Európe je medzičasom hlavným spôsobom prenosu vírusu HIV pohlavný styk, vo východnej Európe ide o vnútrožilové užívanie drog. Len 23 percent východoeurópskych pacientov - najmenej na svete - má pritom prístup k antiretrovirálnej liečbe. Dôvodom rozširovania nákazy sú chýbajúce preventívne programy pre užívateľov drog.
      "Tento problém na Ukrajine je veľmi virulentný," konštatovala Olena Ešenková z ukrajinského ministerstva zdravotníctva. Na AIDS v krajine zomrelo už 18.000 ľudí a súčasnosti je vírusom HIV nakazených 336.000 obyvateľov. Ukrajina už vytvorila štátny program, má však naďalej ťažkosti s nedostatkom financií a kvalifikáciou personálu.

Zdroj: TASR/Reuters/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies