Krížovka v prílohe denníka vyšla prvýkrát pred sto rokmi v USA

NETKY.SK • 20 December 2013, 14:29 • 2 min
Krížovka v prílohe denníka vyšla prvýkrát pred sto rokmi v USA

NEW YORK – Vo víkendovej prílohe amerického denníka New York World sa pred sto rokmi 21. decembra 1913 po prvý raz objavila krížovka.

slovakia

left justify in out

Autorom prvej krížovky bol žurnalista Arthur Wynne. Mal za úlohu pripraviť víkendovú prílohu novín, určenú na pobavenie čitateľov. Príloha obsahovala hádanky, vtipy, kvízy a testy, mozaikové obrázky a obrázky vytvárané spájaním bodiek označených číslom. K Vianociam v roku 1913 ho šéfredaktor požiadal, aby vymyslel pre čitateľov niečo nové.

Wynne porozmýšľal a vytvoril akúsi hádankovú skladačku - obrazec zo štvorčekov, do ktorých sa podľa určitého pravidla mali vpisovať slová. Zrodila sa krížovka. Nebol to však úplne nový nápad, podobné doplňovačky sa často objavovali v knihách pre deti. Wynne však vytvoril prvú krížovku určenú dospelým a iste netušil, že rozbehne svetové šialenstvo. Wynne experimentoval s rôznymi tvarmi, pokúšal sa vytvoriť aj oblúkové a okrúhle krížovky. Napokon sa ustálil ich pravouhlý tvar.

Krížovky sa stali populárnymi a začali sa objavovať v každej prílohe New York World. Mnohí čitatelia sami vymýšľali nové a posielali ich do redakcie. Krížovky uverejňované v novinách boli často chybné pre nepresnú tlač. Wynne sa ich rozhodol zrušiť, ale spustila sa vlna odporu čitateľov, ktorí si žiadali obľúbenú kratochvíľu a krížovka sa vrátila do prílohy.

Nový spôsob využitia krížoviek priniesli dvaja mladí absolventi školy pre žurnalistov Dick Simon and Lincoln Schuster, ktorí hľadali niečo vhodné na publikovanie. Z krížoviek pripravili úspešnú knihu nadšene prijatú verejnosťou, ktorá sa stala úvodom k ich úspešnému podnikaniu.

V bývalom Československu viedol krížovkársky slovenský kútik v českom časopise Důvtip už v roku 1927 profesor Július Marschalko. Tento priekopník slovenskej krížovky v roku 1941 pôsobil v novom krížovkársko-hádankárskom časopise Krížom-krážom. V roku 1955 začal vychádzať časopis Krížovkár a hádankár, neskôr zmenený na Lišiaka.

V súčasnosti sa krížovky tvoria aj pomocou počítačov, niekedy na úkor pestrosti a nápaditosti. Našťastie ešte stále existujú nadšenci, autori krížoviek tvoriaci kvalitné dielka, ktoré využívajú bohatosť slovenského jazyka a precvičujú pamäť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies