Kríza zvýšila mieru chudoby v Argentíne v 1. polroku nad 27 %

NETKY.SK • 30 September 2018, 14:02 • 2 min
Kríza zvýšila mieru chudoby v Argentíne v 1. polroku nad 27 %

BUENOS AIRES - Menová kríza, ktorá v tomto roku zasiahla Argentínu, zvýšila mieru chudoby, pričom do tejto kategórie už patrí viac než 27 % obyvateľov juhoamerickej krajiny. Uviedol to koncom tohto týždňa argentínsky štatistický úrad.

slovakia

left justify in out

Podľa úradu dosiahla miera chudoby v krajine za 1. polrok tohto roka 27,3 %. Od konca minulého roka sa tak zvýšila o 1,6 percentuálneho bodu. Navyše, takmer 5 % zo 44-miliónovej populácie žije v absolútnej chudobe, čo znamená, že nedokážu pokryť svoje základné potreby, ako je strava, oblečenie a ubytovanie.

 

"Nie sú to dobré správy," priznal argentínsky prezident Mauricio Macri. Ako dodal, tieto údaje odrážajú turbulencie, ktorými krajina v súčasnosti prechádza.

 

Argentínsku ekonomiku poškodil prudko klesajúci kurz národnej meny peso. Ten klesol od začiatku roka oproti doláru o viac než 50 %, čo spôsobilo prepad ekonomiky do recesie.

 

Argentínska ekonomika zaznamenala v 2. štvrťroku medziročný aj medzikvartálny pokles zhruba o 4 %. Navyše, vláda počíta s poklesom hrubého domáceho produktu (HDP) aj za celý tento a budúci rok. Medziročne klesol HDP v 2. kvartáli o 4,2 %, čo je najvýraznejší pokles od roku 2014. Medzikvartálne ekonomika klesla o 3,9 %. Vláda zároveň očakáva, že tento rok zaznamená ekonomika pokles o 2,4 %. S poklesom počíta aj na budúci rok, mal by byť však podstatne miernejší.

 

Obrovským problémom je inflácia. Vláda predpokladá, že za tento rok dosiahne vyše 40 % a nezamestnanosť očakáva na úrovni 9,6 %. To by znamenalo najvyššiu mieru nezamestnanosti za posledných 12 rokov.

 

Údaje o miere chudoby zverejnili v Argentíne po tom, ako Medzinárodný menový fond (MMF) zvýšil úver pre Argentínu z pôvodne plánovaných 50 miliárd na 57,1 miliardy USD (49,33 miliardy eur). Cieľom je pomôcť stabilizovať ekonomiku. Ako uviedla šéfka MMF Christine Lagardeová, medzi priority ekonomického plánu vlády patrí ochrana najzraniteľnejších skupín obyvateľstva, takže "výdavky na sociálnu pomoc budú musieť zostať nad určitou úrovňou".

 

Podľa odborových organizácií však podmienky, ktoré fond Argentíne stanovil, podporujú úsporné opatrenia. To bežných obyvateľov Argentíny ešte viac poškodí, dodali odbory.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona