Kríza vo venezuelskej cirkvi: Zásoby omšového vína majú len na dva mesiace

NETKY.SK • 28 Máj 2013, 11:22 • 2 min
Kríza vo venezuelskej cirkvi: Zásoby omšového vína majú len na dva mesiace

CARACAS - Katolícka cirkev vo Venezuele oznámila, že čoskoro minie svoje zásoby omšového vína. Vedenie cirkvi tvrdí, že tento stav súvisí so všeobecným nedostatkom niektorých druhov tovarov v krajine, ktorý jediného výrobcu vína na liturgické účely donútilo, aby prerušil jeho predaj.

slovakia

left justify in out

"Náš dodávateľ Bodegas Pomar oznámil, že nám už nemôže dodávať víno, pretože má isté problémy," uviedol hovorca katolíckej cirkvi vo Venezuele Roberto Lucker pre britskú spravodajskú spoločnosť BBC. Niektoré z položiek, ktoré sú potrebné na výrobu omšového vína, musel totiž dovážať a v momentálnej situácii to nie je možné. 

Monsignor Lucker uviedol, že v cirkvi sú zásoby omšového vína len na dva mesiace. Dodal, že nie je isté, či si cirkev bude môcť dovoliť nákup omšového vína zo zahraničia. Podľa tlačovej agentúry EFE je možné, že cirkev sa so žiadosťou o pomoc obráti na prezidenta Nicolása Madura.

Hovorca spresnil, že problém sa neobmedzuje iba na omšové víno. "Výrobcovia hostií nám oznámili, že budú musieť zvýšiť ceny, pretože nedokážu nájsť dodávateľa s dostatočnými zásobami múky," dodal. "Pšenica sa tu nepestuje - všetka pochádza zo zahraničia," povedal. "Balíček hostií stál 50 bolívarov (6 eur), ale teraz to bude za 100," uviedol.

Na ropu bohatá Venezuela závisí od dovozu, ale kontrola kurzu národnej meny obmedzuje jej schopnosť platiť za tovary zo zahraničia. Tento stav zasiahol aj dovoz základných surovín - mlieka, cukru, oleja a kukuričnej múky, ako aj hygienických potrieb. 

Minulý týždeň venezuelskí poslanci schválili plán na dovoz miliónov roliek toaletného papiera, ktorého nedostatok v obchodoch Venezuely je už chronický. Spravodajca BBC z Caracasu uvádza, že mnoho Venezuelčanov sa zamýšľa nad tým, ako je možné, že problémy so zásobovaním má práve ich krajina, ktorá o sebe tvrdí, že má najväčšie zásoby ropy na svete.

Podľa opozície nedostatok tovarov súvisí so striktnou kontrolou ekonomiky zo strany štátu a nesúladom medzi výrobou a spotrebou. Vláda však tvrdí, že súčasná situácia je výsledkom sprisahania opozičných politikov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies