Kríza v Tunisku pokračuje, ústavodarné zhromaždenie prestalo pracovať

NETKY.SK • 7 August 2013, 08:05 • 2 min
Kríza v Tunisku pokračuje, ústavodarné zhromaždenie prestalo pracovať

TUNIS - Tuniské ústavodarné zhromaždenie zastavilo v utorok večer svoju činnosť. Podľa agentúry DPA sa tak stalo v čase eskalácie násilia po vraždách opozičných lídrov.

slovakia

left justify in out

Predseda ústavodarného zhromaždenia Mustafá bin Džafar vyhlásil, že pracovať sa nebude dovtedy, kým islamistami vedená vláda a sekulárna opozícia nezačnú viesť dialóg. Vládnuca islamistická strana an-Nahda (Strana obnovy) však Džafarovo rozhodnutie označila za "neprijateľný prevrat". Pripomenula, že opozícia žiada odstúpenie vlády i rozpustenie ústavodarného zhromaždenia, ktoré od dokončenia návrhu ústavy a volebného zákona delí niekoľko týždňov.

Napätie medzi vládou a opozíciou eskalovalo v posledných mesiacoch - po vraždách opozičných lídrov Šukrího Balajida a Muhammada Brahmího. Stúpenci opozície z celej krajiny sa aj v utorok zhromaždili v metropole Tunis. Bol to už desiaty deň demonštrácií pred parlamentom, kde sa okrem iných usadilo aj 60 opozičných poslancov, ktorí sa vzdali svojich kresiel.

Tunisko bolo prvou arabskou krajinou, ktorá sa zbavila svojho autoritárskeho lídra po masových protestoch v roku 2011 a usporiadala demokratické voľby. Teraz však čelí politickej a bezpečnostnej kríze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies