Kríza v Severnej Kórei sa prehlbuje, Čína sa obáva najhoršieho

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 11:10 • 2 min
Kríza v Severnej Kórei sa prehlbuje, Čína sa obáva najhoršieho

TOKIO – Čína varuje Severnú Kóreu, aby neprekročila hranicu z ktorej niet návratu. Severnej Kórei radí, aby sa nepokúšala o ďalší jadrový test v čase, keď bude USA a Južná Kórea vykonávať južne od Kórejského polostrova vojenské cvičenia.

slovakia

left justify in out

Čína dúfa v kľudný priebeh a mierový výsledok nakoľko má iba obmedzený vplyv na celú situáciu.  "Hra kto z koho medzi Washingtonom a Pchjongjangom sa dostala do bodu zlomu," uvádza denník Global Times a dodáva, že ak Severná Kórea dodrží sľub a uskutoční šiesty jadrový test, "je pravdepodobnejšie ako kedykoľvek predtým, že situácia prekročí bod z ktorého niet návratu."

 

Na základe telefonického rozhovoru medzi čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a prezidentom USA Donaldom Trumpom, ktorý požiadal Peking aby riešila neustále porušovanie sankcií OSN Severnou Kóreou.  

 

"Dôsledky budú znášať všetky zainteresované strany, pričom Pchjongjang bude určite trpieť najväčšími stratami," varuje Čína. "Čína pre Severnú Kóreu predstavuje veľmi dôležité ekonomické záchranné lano, takže hoci nič nie je jednoduché, ak chcú vyriešiť severokórejský problém, zvládnu to," napísal americký prezident v sobotu na sociálnej sieti Twitter.

 

Čína sa tak dostala pod rastúci tlak medzi USA a Severnou Kóreou s ktorou má veľmi dobré obchodné vzťahy snaží využiť vo svoj prospech a ovplyvniť Kim Čong-una, aby sa nezachoval neuvážene. Čínska vláda varuje pred akýmikoľvek krokmi, ktoré by mohli ohroziť severokórejský režim, prípadne zvrhnutie vodcu KĽDR.

 

Takto mienené rozhodnutia by vyvolali potencionálnu jadrovú vojnu. Ďalej vyzýva obe strany aby sa zdržali akýchkoľvek krokov, ktoré by mohli napätie ešte viac zvýšiť. "Súčasná situácia na Kórejskom polostrove je komplikovaná, citlivá a napätie je vysoké," dodal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lu Kang, ktorý hodnotí momentálnu situáciu ako pokojnú. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies