Kríza stála USA od 6 do 14 biliónov, bežné rodiny minimálne ročný príjem

NETKY.SK • 11 September 2013, 13:09 • 2 min
Kríza stála USA od 6 do 14 biliónov, bežné rodiny minimálne ročný príjem

DALLAS - Svetová finančná kríza stála americkú ekonomiku od 6 do 14 biliónov USD (10,57 bilióna eur) a je možné, že to bolo aj dvojnásobne viac, vzhľadom na "špeciálne opatrenia" v prospech bánk označovaných ako "príliš veľké na to, aby mohli padnúť".

slovakia

left justify in out

Uviedla to vo svojej druhej tohtoročnej analýze dôsledkov finančnej krízy Federálna rezervná banka v Dallase. Informovali o tom portály RTTNews, CNBC a Huffington Post. Tesne pred 5. výročím krachu investičnej banky Lehman Brothers (15. 9. 2008), ktorý otriasol svetovou ekonomikou, sa centrálna banka v Dallase podrobnejšie pozrela na rozsah nákladov, ktoré si kríza vyžiadala.

Podľa banky stála kríza bežnú americkú domácnosť od 50.000 do 120.000 USD, teda minimálne jeden celoročný príjem. "Aj keď je recesia ekonomický fenomén, jej dôsledky sú väčšie, než je len prepad ekonomickej aktivity alebo spotreby. Niektoré jej následky sa nedajú tak ľahko kvantifikovať," uvádza sa v správe.

Podľa posledných dostupných údajov štatistického úradu v roku 2009 dosahovala stredná hodnota príjmu amerických domácností okolo 50.000 USD. To znamená, že kríza si vyžiadala ročný až viac než dvojročný príjem rodín. Niektoré rodiny však zaznamenali ešte väčšie straty. Aj keď miera nezamestnanosti klesla na 7,3 % z 10-% maxima v čase krízy, je to najmä preto, že minimálne 2,5 milióna ľudí si prestalo prácu hľadať a vypadlo z evidencie.

Takmer 8 miliónov ľudí pracuje len na čiastočný pracovný úväzok, pretože prácu na plný pracovný úväzok si nájsť nedokážu. Stredne platené pracovné miesta, ktoré počas krízy zanikli, nahradili väčšinou slabo platené pozície. Výsledkom je, že viacerí obyvatelia USA, ktorí počas krízy prišli o prácu, majú aj po získaní pracovného miesta problém slušne si zarobiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies