Kríza donútila Talianov, aby si utiahli opasky a začali variť inak

NETKY.SK • 25 Október 2012, 07:55 • 2 min
Kríza donútila Talianov, aby si utiahli opasky a začali variť inak

Kríza donútila Talianov, aby si utiahli opasky a začali variť inak - Svet Jeden zo štyroch Talianov priznáva, že je v zložitej ekonomickej situácii, čo je o tri percentá viac ako vlani. Taliansko je známe svojou vášňou pre jedlo, ale v čase krízy sa viac

slovakia

left justify in out

img

Jeden zo štyroch Talianov priznáva, že je v zložitej ekonomickej situácii, čo je o tri percentá viac ako vlani.

Taliansko je známe svojou vášňou pre jedlo, ale v čase krízy sa viac ako polovica Talianov snaží využiť pri varení aj zvyšky nedojedených jedál, aby z nich pripravili iný, nový pokrm.

Ako vyplýva z nedávno zverejneného prieskumu, 59 percent Talianov kúzli v kuchyni so zvyškami cestovín, chleba a zeleniny. Ide o trend, ktorý svedčí o tom, že vládne úsporné opatrenia a nezamestnanosť veľmi zasiahli peňaženky obyvateľstva.

V lepších časoch Taliani ročne vyhodili do smetných košov spolu 10 miliónov ton jedla za 11 miliárd eur, vyplýva z prieskumov potravinárskej asociácie Coldiretti. Počas ekonomickej krízy sa však ich správanie radikálne zmenilo.

"Receptov na prípravu jedál s využitím zvyškov je v Taliansku veľmi veľa. Stačí trocha tvorivosti, a môžete mať na tanieri mäsové guľky zo zvyšku hovädziny, pár vajec, chleba a kúštika syra," uviedol šéf Coldiretti Sergio Marini.

Dodal, že Taliansko je síce krajinou s bohatými kulinárskymi tradíciami, ale väčšina z preslávených jedál sa varí z tých najjednoduchších surovín, keďže časť receptúr pochádza z konca druhej svetovej vojny, keď bol v Taliansku veľký nedostatok potravín. 

Taká je toskánska "ribollita" – čo je v podstate zeleninová polievka minestrone zo včera nadrobená chlebom, alebo benátska "pinza" - žemľovka so sušeným ovocím, či neapolská "frittata di pasta" – omeleta s cestovinami.

Podľa štatistík Taliansko v júni zaznamenalo najväčší pokles spotreby v povojnovom období a spamätáva sa z neho len veľmi pomaly. Jeden zo štyroch Talianov totiž priznáva, že je v zložitej ekonomickej situácii, čo je o tri percentá viac ako vlani.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona