Kritizovaný text o LGBTI menšinách nechce byť učebnicou

NETKY.SK • 22 September 2013, 12:18 • 2 min
Kritizovaný text o LGBTI menšinách nechce byť učebnicou

BRATISLAVA - Minister školstva Dušan Čaplovič počas štvrtkovej parlamentnej Hodiny otázok povedal, že rezort neeviduje žiadosť o schválenie alebo odporúčanie učebnice o sexuálnych menšinách. Doplnil, že aj keby ju evidoval, on ju z osobného presvedčenia nepodpíše.

slovakia

left justify in out

Publikácia, ktorá chce žiakom a študentom priblížiť problematiku sexuálnych menšín, nie je učebnicou, pracovným zošitom ani učebným textom, povedal Peter Weisenbacher z Inštitútu pre ľudské práva (IPĽ). Inštitút uspel so žiadosťou o peniaze z dotačného systému ministerstva zahraničných vecí na projekt, ktorým by vznikla osvetová publikácia búrajúca mýty o lesbách, gejoch, bisexuáloch, transrodových a intersexuálnych osobách (LGBTI). Weisenbacher reagoval pre agentúru SITA na slová ministra školstva Dušana Čaploviča, ktorý vo štvrtok počas parlamentnej Hodiny otázok povedal, že rezort neeviduje žiadosť o schválenie alebo odporučenie uvedenej učebnice, a aj keby ju evidoval, on ju z osobného presvedčenia nepodpíše.

"Dovolím si v tejto veci zodpovedne konštatovať, že Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky k dnešnému dňu neeviduje žiadnu žiadosť o vydanie schvaľovacej doložky, respektíve odporúčacej doložky na uvedenú učebnicu, a to, čo sa publikovalo v novinách, je viac-menej polopravda," odpovedal minister na otázku poslanca Richarda Vašečku (OĽaNO). Vašečku trápil neželaný ideologický vplyv na deti. Pri vydávaní schvaľovacích doložiek na učebnice, učebné texty a pracovné zošity postupuje ministerstvo školstva v súlade s ustanovením školského zákona. Čaplovič povedal, že ak sa v blízkej budúcnosti žiadosť o schválenie takejto učebnice objaví, budú k nej pristupovať citlivo. Vyhlásil tiež, že ak učebnica nebude po odbornom posúdení v súlade so štátnym vzdelávacím programom, školským zákonom a ostatnými právnymi predpismi, ministerstvo školstva ju neodporučí. Doplnil, že ako človek, ktorý uznáva sociálne a kresťanské hodnoty, učebnicu nepodpíše. "Odmietam takéto texty osobne a pokiaľ budem na ministerstve, takúto učebnicu nepodpíšem," uzavrel minister. Inštitút pre ľudské práva sa veľkému záujmu o pripravovanú publikáciu teší. "Verejná diskusia je nevyhnutným predpokladom skutočného naplnenia ľudských práv," hovorí Weisenbacher. Upresnil, že inštitút nepripravuje učebnicu, ktorú by chceli zaviesť do osnov v školách. Publikácia má za cieľ v zmysle ľudskoprávnych dokumentov, ktoré sú záväzné a platné v SR, informovať mladých ľudí, stredoškolákov a vysokoškolákov o LGBTI menšine. Text bude bezplatne slúžiť študentom, vyučujúcich a školám ako dobrovoľný doplnok. "Vzhľadom na to, že kniha ešte nebola vydaná, nechápem, ako pán poslanec Vašečka môže vedieť, že bude predstavovať ´neželaný ideologický vplyv´," hovorí Weisenbacher. Ministrove vyjadrenia chápe v intenciách schvaľovacieho procesu, ktorý prebieha podľa zákona. "Doteraz žiadosť nebola podaná a v médiách a na internete sa šírili rôzne informácie. Ak by som si mal urobiť obraz o tejto publikácií na základe niektorých výmyslov, ktoré sa o nej písali na internete, asi by som ju neschválil ani ja," konštatuje Weisenbacher. Jej obsah je v zmysle platnej legislatívy v oblasti ľudských práv a má za cieľ informovanosťou prispieť k vyššej tolerancii v našej spoločnosti, uzatvoril.

Ucelený text o právach ľudí s inou ako heterosexuálnou orientáciou a odlišnou rodovou identitou sa na stredné školy dostane počas nadchádzajúceho školského roka. Na projekt Vzdelávaním proti homofóbii, informovanosťou k tolerancii dostane inštitút 15-tisíc eur z dotačného systému rezortu diplomacie, ktorý slúži na podporu a ochranu ľudských práv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies